Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДОМАЋИ БОШЊАЦИ VIA САРАЈЕВО: Ко о чему, Суљо и Мирсад о Великој Србији, ојади их Начертаније!

У суорганизацији Бошњачког вијећа у Црној Гори, Вијећа Конгреса бошњачких интелектуалаца и Удружења грађана поријеклом из Санџака, у Сарајеву је представљена књига ” Бошњаци од Начертанија до Меморандума” аутора др Хамдије Шаркиновића.

У саопштењу Бошњачког вијећа у Црној Гори наводи се да је у историјском здању Гази Хусрев бегове библиотеке, пред великим бројем посјетилаца, уводну ријеч имао проф.др Касим Трнка који је оцијенио врло важним да се ово дјело, које је објављено у Црној Гори, промовише и у Босни и Херцеговини, која је била највећом жртвом великодржавних пројеката о којима је ријеч у овој књизи. Бошњака.

-Аутор је у једној темељитој студији показао континуитет великосрпске националистичке политике, почевши од Начертанија, преко Меморандума до ‘српског света’ и савремених догађаја и сецесионистичких појава у Босни и Херцеговини, рекао је проф. Трнка.

Секретар ВКБИ Емир Златар, казао је да је књига једна од вреднијих за сваког обичног човјека, с обзиром на то да је у њој сублимиран великодржавни пројекат, све од Начертанија, документа који је настао у Кнежевини Србији, до Меморандума САНУ, који је направљен пред агресију на Босну и Херцеговину.

У име Удружења грађана поријеклом из Санџака говорио је предсједник овог удружења Екрем Лекић, истичући задовољство што је удружење дио овог пројекта.

Предсједник Бошњачког вијећа Суљо Мустафић је казао да књига даје велики допринос историографији прије свега, бошњачкој посебно, јер проучава јако дуг период, од 180 година, период континуитета различитих националних и политичких програма који су се тицали Бошњака, а нису били бошњачки.

-Ријеч је о низу докумената, који су настајали као тајни, неслужбени извори, а временом су постојали модели или парадигме јавних политика. Недвојбено, у питању су великодржавни програми, под чијим се моделом спроводио овакав или онакав начин асимилације Бошњака, затим протјеривање Бошњака, па све то је ескалирало и геноцидом у Босни и Херцеговини, казао је Мустафић.

Према његовим ријечима аутор прави јасну разлику између идеолошко-политичких програма, њихових креатора и извршилаца, од већине народа из којих долазе.

Јасно је да се великосрпски експанзионизам, који су спроводили одређени центри моћи над Бошњацима и другим народима, не може поистовјетити са српским народом, који је и сам страдао у погибљеној намјери неких његових наводних вођа, нагласио је Мустафић.

Он је казао да упркос свим тим програмима и њиховој реализацијии, Бошњаци живе аутохтони, дакле на својим огњиштима, у свим државама региона. И увијек опредјељени за мир, слободу, једнакост и сарадњу са другим народима, градећи упорно ћуприје које спајају и пут ка европској будућности, јединој извјесној перспектви Балкана.

Предсједник Извршног одбора Бошњачког вијећа Мирсад Растодер казао је да кроз документа и узроковане посљедице, књига садржи хронологију правно политичкиих и друштвених односа у региону са акцентима на позицију Бошњаја у историјском контексту.

-Можемо је симболички означити и као лексикон за дубље исчитавање и препознавање српског “палимпсеста” – понављања писања по истом перагаменту – односно балканском крвавом терену. Почев од Милоша Обреновића, који је протјеривањем Бошњака из своје Кнежевине могући инспиратор Начертанија – првог политичког програма Велике Србије, и великосрпске идеологије, која у варијацијама и данас има сљедбенике, казао је Растодер

Говорећи о преливању те идеологије, Растодер је поменуо страдање Бошњака али и Црногораца послије 1918. и указао на драстичне примјере злочина насилног покрштавања у Плаву и Гусињу 1912-1913. те покољ у Шаховићима 1924. општина Бијело Поље, у мирнодопском периоду краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Растодер сматра да српски програми од Начертанија, преко Меморандума САНУ до “Устава српских држава”, упорно Бошњацима сугеришу моделе дебошњанизације, отуђења од своје прошлости и свог културног наслијеђа, односно од себе самих.

-Стога аутор књиге, на близу 500 страница разматра поменуте и друге документе како би читаоца упознао са изворима који су доминантно утицали у утичу на великосрпску плитику и смјер агресивног или “свиленог”рјешавања српског питања, а тиме и честог изазивања сукоба у региону са несагледивим посљедицама, закључио је Растодер.

О значају за историјску науку говорио је мр Осман Сушић , који је расвијетлио периоде ближе и даље историје којима се бави Шаркиновићева књига.

Аутор дјела др Хамдија Шаркиновић указао је да су сва три издања књиге настала кроз тродеценијски истраживачки рад, праћење и допуњавање тематике, а да се њена актуелност стално обнавља.

извор: цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗАБРАЊЕНЕ КЊИГЕ О ЧЕТНИЦИМА: Комунистима смета истина!

ПОЛАКОТЕ, ВРХ ДПС ПИРАМИДЕ: Ухапшени Катнић и Лазовић!

ИМА ИХ И ДАЉЕ: Комесари у мантији!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!