Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“СРПСКА КУЋА”: Награда “Лазо М. Костић” у руке Богољуба Шијаковића за огледе из српске философије!

Синоћ је у Српској кући, у оквиру обиљежавања празника Сретења и Дана државности Републике Србије, одржана свечана церемонија додјеле признања за најбоља умјетничка остварења и најбољу књигу из области друштвених и хуманистичких наука у 2023. години. Награду која носи име великог, али према ријечима директора Српске куће Емила Лабудовића помало заборављеног српског научника из Црне Горе, Лаза М. Костића, понијели су никшићки умјетник Раде Пижурица, за икону “Сретење” израђену у дуборезу, и професор емеритус Богољуб Шијаковић, за књигу “Мишљење у плетиву историје: огледи из српске философије”. Одлуку жирија саопштили су академски графичар мр Вељо Станишић и историчар проф. др Жарко Лековић.

Обимно и значајно дјело професора Шијаковића објављено је у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Центра за хуманистику – Гномон из Београда. Награду “Лазо М. Костић” примила је предсједник МС-Дчу ЦГ проф. др Јелица Стојановић у име њеног аутора проф. емеритуса Богољуба Шијаковића. У име аутора и издавача бројној публици у галерији “Петар Лубарда” обратио се и проф. др Душан Крцуновић. Образлажући вриједност награђеног дјела, проф. Крцуновић је нагласио да престижна награда која носи име ерудите и родољуба Лаза М. Костића, долази у праве руке, али и у правом тренутку. Јер, како ће рећи, “Цијела књига је прожета сретењским духом. У њеним ученим огледима сусрећу се философија и књижевност, разум и вјера, историја и метафизика, индивидуална и колективна тежња ка слободи и аутономији и божанска хетерономија, сусрећу се вриједности српске националне културе са универзалним, хуманистичким и свечовнечанским вриједностима. Философија је уплетена у историју, и отуда мора да говори о жртвама, страдањима и патњама, јер то је услов да она заиста буде чиста философија”.

Овом престижном наградом настављена је културна и друштвена валоризација издавачке дјелатности Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори која може да се похвали трећом награђеном књигом у њеном издању током претходне и почетком ове године.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

РАТНИ ТУРИЗАМ: Ускоро аутобуска линија Кијев-Будва!

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НА ЦЕТИЊУ: Принца Филипа примио митрополит Јоаникије, династија везана за Црну Гору!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!