Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

QVO VADIS МОНТЕНЕГРО И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ: Потрага за изгубљеном Црном Гором!

Пише: Иван Милошевић

Прекршајни поступак против Бобана Батрићевића због изнешених увредљивих ставова према СПЦ и Србима довео је данас ДПС медије до усијања. Кажу да слободна Црна Гора неће ћутати и да нема тога Бога који ће их у томе зауставити, при томе наглашавајући да слобода припада само њима и да само они данас о њој пјевају. Остали, логично је закључити, припадају другој категорији, односно робовима “српског света” и полтронима нове власти. Некако баш данас је објављена изјава Јевта Ераковића из ДПС-а да су осим њих сви остали у ЦГ издајници и да они који не мисле као он, не припадају ни друштву комшија или пријатеља – већ издајницима! Када се упореде Бобан и Јевто онда испадне да су један и други поручили исто, односно да осим њих сви корачају крупним корацима издаје и продаје ЦГ за туђе интересе! 

Нешто ми је испод части да закључим да је њихова црно – бијела теза по којој су једни једино слободни, док у сви други издајници, класична аксиома тоталитарног начина размишљања или боље рећи агитације и пропаганде властитих неупитних ставова. У таквим системима,одавно је објашњено, од слободе нема ни оно “с” и такви системи близу су клизању у насиље, посебно у идеолошку агресију! И не треба сумњати да ће Бобан и Јевто истрајати у својим искључивим и тоталитарним ставовима и да ће сваки покушај оспоравања властитих аргумената прогласити шпијунском и вељесрпском работом Београда и Москве! 

Интелектуалац уколико јесте интелектуалац понајвише сумња у властите ставове и преиспитује их свакога часа. Интелектуалац због тога није поуздан предводник, јер у тренутку може да буде оно што ни сам није претпоставио да може бити и уколико је досљедан у свом интелектуалном схватању свијета, сјутра већ коже рећи што данас није ни помишљао!

Бобан, Јевто и њима слични не одустају од својих ставова, штавише, покушавају да их наметну другима и прикажу као једино прихватљиве. Они ће и сјутра, као и данас, тврдити да је слобода само њихова својина, док су сви остали издајници! И баш та досљедност чини их интелектуалним приправницима или почетницима који много не обећавају и одузима им карактер интелектуалаца и претвара их у обичне агитаторе агитаторских и тоталитарних идеја! Па и врапци знају да нигдје нема два иста човјека који исто мисле и исто се понашају и одлука да сви мисле као један одлука је немоћног духа да буде слободан и да усправно корача кроз живот! 

Бобан, Јевто и њима слични можда то не желе да прихвате и њихово право је да то не прихвате, али они који нијесу као они према њима не требају да имају исти став и да своје мишљење поистовјећује са општеприхваћеним и да на друге гледају као на издајнике. Једноставно, живот је такав, састоји се од ја и ти (Мартин Бубер) и ја и ти уситину постају оно што јесу баш онда када ја не жели да буде ти, него желе да разговарају и у разговору дођу до самих себе и слободе! 

Нијесам за то да Бобан и Јевто и њима слични због својих ставова прекршајно одговарају, јер живот ће их прије или касније свести на оно што јесу, а што тренутно нијесу! До тада боље је да се бавимо неким другим стварима! Бобан и Јевто и њима слични треба то да схвате и да прихвате да нијесу најбитнији на овом свијету и да ће и са њима и без њих Црна Гора и планета ићи својим путем! А куда ЦГ и планета иду је загонетка и сигурно је нећемо ријешити уколико се понашамо као Бобан и Јевто! 

Углавном слобода није на Бобановом и Јевтовом путу, а ни на путу осталих, а гдје је о томе би требало сви добро да размислимо!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДР ПЕТАР МИЛАТОВИЋ ОСТРОШКИ: Стидим се као Србин!

ЛУТКЕ, ПИСЦИ И КАРНЕВАЛИ: Николаидис као Павле Ђуришић!

ЦРНО ТУЖИЛАШТВО: Заставе прече од убистава и дроге или како се добро јело и пило прије 30.августа 2020. године!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

гала

ДОБРОТВОРНИ ГАЛА БАЛ У ЛОНДОНУ, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Србија није заборављена – пријатељи у цијелом свијету!

тужилаштво

ЦРНО ТУЖИЛАШТВО: Заставе прече од убистава и дроге или како се добро јело и пило прије 30.августа 2020. године!

аустријатр

Требиње: Аустријанка Мадлен прешла на православну вјеру и вјенчала се по српским обичајима!

српска

ВЕТЕРАНИ СРПСКЕ: Не треба нам дефиле Армије БИХ, предводи их човјек који је починио злочине над Србима!

Velimir-Abramovic

СТАВ, ВЕЛИМИР АБРАМОВИЋ: Да би опстала Србија треба да буде краљевина!