Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕУ ЗА НАС ЗЕМЉА ДЕМБЕЛИЈА, А ФРАНЦУСКА НА КОЉЕНИМА: Преко 800 трактора блокирало Париз!

Француски пољопривредници започели су данас блокаду осам ауто-путева који повезују Париз са остатком Француске са готово 800 трактора, док се са блокадама наставља и у неколико француских арондисмана. Протести се интензивирају у граду Лиону, где се највећи број демонстраната очекује сутра, док се у подручју Марсеја планира блокада петље путева који повезују југ Француске са северним градовима, наводи „Фигаро“. Како преноси париски лист, француски председник Емануел Макрон ће се поводом блокада заједно са неколико министара обратити око 15 часова из Јелисејске палате.

Влада је раније најавила да ће 15.000 припадника полиције бити мобилисано да спречи улазак трактора у „Париз и веће градове“, преноси БФМ ТВ. Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дармане разговарао је јуче са најближим сарадницима о одговору полиције на претње незадовољних пољопривредника.

Дарманен је дао инструкције појединим службама да распореде значајан одбрамбени систем како би спречили било какву блокаду аеродрома и сваки улазак пољопривредника у главни град. Из полиције поручују да ће деловати умерено и да ће интервенисати само у случају крајње нужде, уколико буде угрожен интегритет људи, или јавне или приватне зграде буду изложене озбиљној штети.

Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе. Фармери су блокирали путеве у деловима Француске прошле седмице због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена. Пољопривредници протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, посебно и због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Влада је у петак одустала од планова за постепено смањење државних субвенција за дизел за пољопривреднике, а најавила је и мере за смањење финансијских и административних такси са којима се фармери суочавају. Највећи француски синдикат пољопривредника ФНСЕА саопштио је, међутим, да ће наставити протесте.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОМУНИСТИ НЕ ПРАШТАЈУ: Ликвидација породице Новака Ковијанића из Ђиђевине 12. новембра 1946. године!

ДОК ОПТУЖУЈУ РУСИЈУ И СРБИЈУ: У Црној Гори малигни утицај Америке, дијеле паре за такозване проевропске вриједности!

О ОВОМЕ НАМ НИЈЕСУ ПРИЧАЛИ: Диверзантска четничка група “Гордон” – извели 1500 акција!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

додик8

МИЛОРАД ДОДИК УОЧИ ПОСЈЕТЕ ЦРНОЈ ГОРИ: Бринемо о српским интересима, нећемо окренути леђа традиционалним пријатељима!

андрија6

АНДРИЈА МАНДИЋ: Разговараћу са Додиком у уторак или сриједу!

СРЕТО

СРЕТО ТАНАСИЋ: Није лоше да учимо енглески, лоше је што не учимо српски!

дпсклуб

ИЗ НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ПОРУЧИЛИ ДПС-У: Ми растемо, ви падате!

тробојка

ЗАШТО СМЕТА ТРОБОЈКА: Сви се плаше јединства Срба!