Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕКСПАНЗИЈА ИСЛАМА: Манастир Хора 23. фебруара постаће џамија!

Скоро четири године након што је Света Софија претворена у џамију, исту судбину доживио је још један византијски храм, чувени манастир Хора. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган издао је одговарајући декрет 2020. године, али су планови „замрзнути“ због потребе да се спроведу радови на рестаурацији, преноси orthodoxia.info.

Ердоганова одлука изазвала је протест грчке владе, као и осуду Унеска.

Најављено је да ће манастир Хора 23. фебруара отворити своје капије као џамија. До почетка церемоније на њеној територији су постављени посебно дизајнирани црвени вунени теписи који се користе у џамијама, а мозаици и фреске унутар здања су потпуно рестауриране.

Манастир Хора, познат по својим јединственим мозаицима, подигнут је у 6. вијеку (534. године нове ере) и налази се у данашњем дијелу Цариграда који се зове Ендире Капу (Врата Адријанупоља). Спада у ред најстаријих споменика византијског доба.

Након пада Цариграда, под султаном Бајазитом II 1511. године, Османлије су га претвориле у џамију, грубо малтеришући чувене мозаике и фреске. Манастир је у овом својству коришћен 434 године. Од 1945. почиње да функционише као музеј. Турски Врховни суд је 2019. године одлучио да манастир Хора поново претвори у функционалну џамију.

​Извор: вјеронаука.нет

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЧЕТНИЧКА ТУГА У СЛОВЕНИЈИ: Сјутра парастос безгробној војсци у Камничкој Бистрици, портал “Српска24” запалиће свијећу за невино побијене припаднике ЈВуО!

НА ГРАХОВЦУ ОБИЉЕЖЕНО 166 ГОДИНА ОД ВЕЛИКЕ БИТКЕ: Црногорци и Херцеговци побједили османску војску и показали шта може српска слога!

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

grahovac

КОД ЦРКВЕ СВЕТOГ СПАСА: Обиљежавање 166 година битке на Граховцу!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!

Slobodan-Vladušić

ПРОФ.ДР СЛОБОДАН ВЛАДУШИЋ: На Западу књижевност је изгубила аутономију, више се вреднује њена идеолошка функција!

dpsklub

КО НАПРАВИ ОВАЈ ДПС: Све им српско смета, реже на сабор, двојно држављанство, Мандића, Вучића, Додика, виде вељенационализам само код Срба!