Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕКСПАНЗИЈА ИСЛАМА: Манастир Хора 23. фебруара постаће џамија!

Скоро четири године након што је Света Софија претворена у џамију, исту судбину доживио је још један византијски храм, чувени манастир Хора. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган издао је одговарајући декрет 2020. године, али су планови „замрзнути“ због потребе да се спроведу радови на рестаурацији, преноси orthodoxia.info.

Ердоганова одлука изазвала је протест грчке владе, као и осуду Унеска.

Најављено је да ће манастир Хора 23. фебруара отворити своје капије као џамија. До почетка церемоније на њеној територији су постављени посебно дизајнирани црвени вунени теписи који се користе у џамијама, а мозаици и фреске унутар здања су потпуно рестауриране.

Манастир Хора, познат по својим јединственим мозаицима, подигнут је у 6. вијеку (534. године нове ере) и налази се у данашњем дијелу Цариграда који се зове Ендире Капу (Врата Адријанупоља). Спада у ред најстаријих споменика византијског доба.

Након пада Цариграда, под султаном Бајазитом II 1511. године, Османлије су га претвориле у џамију, грубо малтеришући чувене мозаике и фреске. Манастир је у овом својству коришћен 434 године. Од 1945. почиње да функционише као музеј. Турски Врховни суд је 2019. године одлучио да манастир Хора поново претвори у функционалну џамију.

​Извор: вјеронаука.нет

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР “ПРАЗНИКА МИМОЗЕ”: Спаљивање лутке током карневала треба посматрати сатирички, нема мјеста за злонамјерна политичка тумачења!

КОМУНИСТИЧКА ЛИЈЕВА СКРЕТАЊА, ЗЛОЧИНИ ТИТА И ЂИЛАСА: Превентивне ликвидације у Црној Гори, од јаме до јаме – четници главни непријатељи!

ТУЖИЛАШТВО БУДНО ПРАТИ, АЛИ СРБЕ: Испитаћемо је ли Николаидисова лутка спаљена по закону!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

бојнама

Андрија Мандић: Изградити Меморијални центар “Бојна Њива”!

Sahrana

НА ДАНАШЊИ ДАН 1992. ГОДИНЕ: Муслимани убили српског свата на Башчаршији, почео рат у БИХ!

herceg novi 5 foto d vukajlovic

БОКА КОТОРСКА: Министар Ђорђе Милићевић захвалио се Србима што чувају национални идентитет, обећао помоћ Србије!

Stevan-Katic

СТЕВАН КАТИЋ: Људи не разумију карневалске феште, а ни шарм Медитерана!

српска

ВЕТЕРАНИ СРПСКЕ: Не треба нам дефиле Армије БИХ, предводи их човјек који је починио злочине над Србима!