Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЦРНА ГОРА СЛАВИ СВЕТИТЕЉА: Свети Сава – Христов апостол!

Након што су дјечији хор и новообновљени мандолински ансамбл Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство“ (1839) Котор синоћ извели „которску химну“ Светом Сави „О српска млада невина чеда“, аутора Ђованија Салгетија, уз клавирску пратњу Ане Михаљевић, бројној публици у Цркви Светог Николе, на почетку Светосавске академије, обратио се архијерејски намјесник которско-тиватски, парох которски, протојереј Немања Кривокапић.

„Вечерас пјевамо Светом Сави, што смо одвајкада чинили и што ћемо чинити и кроз овај низ свечаности које смо припремили у његову славу“, казао је о. Немања, позвавши Његово високопреосвештенство Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија да на почетку академије благослови присутне.

Митрополит Јоаникије је честитао долазећи празник Светог Саве, који нам 27. јануара „доноси велику радост и којег слави цијели српски народ на сва четири краја свијета“.

„У прослави узимају учешћа и дјеца и омладина и професори и стари и млади. Сви се радујемо и показујемо да је Свети Сава ушао у душу српског народа и показујемо да нас он и даље води“, казао је Митрополит Јоаникије, додавши да су се свети људи, а тиме и Св. Сава, дотакли Божије вјечности и сјединили се са њоме у нашој садашњости и нашој будућности.

Св. Сава је Христов апостол односно, како је даље рекао, апостол послије светих апостола.

„Господ Исус Христос није послао само 12 апостола, него је сваки проповједник ријечи Божије, сваки свједок Јеванђеља, прави и истинити, попут Светога Саве, апостол. Свети Сава је не случајно, заслужено, добио и тај епитет равноапостолни“,  рекао је Митрополит Јоаникије, додавши и да је први српски архиепископ онај који нас заступа пред престолом Божјим, са којим се идентификовао и поистовјетио наш род од давних времена, од оних највећих послије њега, чије мошти почивају у манастиру Митрополије у Црној Гори, па све до данас, до Светог владике Николаја, Патријарха Павла и до блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

Овогодишњи бесједник проф. др Драго Перовић са Филозофског факултета у Никшићу је казао да се Свети Сава моли за нас, „не само за Савиндан, већ и у све наше дане“.

,,Божија помоћ и молитва његових спаситеља, једнако чинодејствују међу нама и у нама, јер онај који је све њих изабрао за своје једностопце изабрао је и нас свестопне да се преко њих у слави и заједници нашег Господа и прије нашег Светог Саве уздижемо у човјечности која своје име оправдава само ако је христоликост и боголикост. У овом дану, који је у ореолу Савиндана, када нам је најочигледније да је сваки савостопац и христостопац, када се моја ништожност спушта од недавних богоугодних грађана, од манастира Светог Саве под Орлином и извора Светог Саве у Голији, под вишевјековне которске градине, када покушавамо да увидимо шта је боголика географија урадила за христолико, саволику историју и обрнуто”, казао је проф. Перовић.

Подсјетио је и да се неколико година прије него што је принц Растко напустио своју Хумску принчевину, жупан Стефан Немања упустио у служеће владање Котором.

,,Стари антички град оплемењен  је немањићким духом, а ми данас јесмо Светосавци и ви јесте Которани, само док историјски оплемењујемо и оплемењујете ову Божију природну љепоту, док которску душу штитите као што његово срце штите божанска крила, Ловћен и Орјен, као симболи човјеку богомдане слободе. Та слобода била је античка, аристотеловски идеал како један град-полис, брани сама географија својом богоствореном водом и богомкаљеним каменом”, казао је даље професор Перовић, указавши како истински отпор искушењима и проблемима данашњице може бити заснован само на светости и на Светом Сави.

Истакао је и да, када год вадимо змију из ватре, морамо бити спремни да ће нас касније ујести.

„Али, наше светосавско позвање је да је извадимо, ма шта буде. То је светост Светога Саве као библијско просветитељство, као библијска етика, а његова суштина је у томе да онај који влада, влада само ако без узмака служи онима којима влада и само ако нас у том служењу сабира и посвећује. Иако смо као српски народ расијани скоро као његов прах, ипак знамо да нас Сава и његова љубав и молитва може сабрати у свесрпско јединство, и у ово Српско пјевачко, которско, Јединство, као и у јединство боголикости и срболикости“, казао је проф. др Драго Перовић, подсјетивши да је „Св. Сава први наш космополита, свеујединитељ, градитељ, заштитник, молитвеник, свеучитељ, свељекар, трпитељ и стрпитељ, онај који нас учи како се служи ближњима и води земља, онако како се он моли Господу и пред Њим се моли за нас“.

Члан управе СПД „Јединство“ Петар Букилица говорио је о наступима хорова у протеклој и плановима за текућу годину, подсјетивши како је од свог настанка „Јединство уочи Савиндана приређивало академичне забаве“.

„Дакле, ми само настављамо ту традицију коју су започели наши преци, који су знали како да се захвале свом небеском заштитнику и молитвенику пред Богом, Светом Сави, у временима много тежим и сложенијим него што су ова данашња, иако ни она нису била баш лака. „Крст носити нама је суђено“, рекао би велики владика Раде, али смо уз Божију и уз помоћ нашега заштитника Светога Саве истрајали, па чак и проширили нашу дјелатност“, казао је Букилица, подсјетивши да је которска химна Светитељу Сави, “О српска млада невина чеда“, старија од општепознате „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави“.

Букилица је подсјетио да је обновљен и рад тамбурашке секције, а у протеклој години одржано и више концертних дешавања, организован први хорски фестивал „Пјесмом срцу“. Издата је и књига „Нотних записа за тамбурашки оркестар“.

Гостовало се у Београду и Будимпешти (омладински хор), затим у Грчкој и на Панчевачким данима духовне музике (мјешовити хор), Лучинданској академији поводом 160 година високог школства у Црној Гори. Дјечији хор је пјевао на отварању „Међународном фестивалу позоришта за дјецу“ у Котору и 30. децембра на манифестацији „Которске зимске свечаности“.

„Ова година је јубиларна за наше Друштво и комплетно ће бити посвећена великом јубилеју 185 година рада и опстојања СПД Јединство“, казао је Букилица, подсјетивши да се већ почетком јануара гостовало у Сарајеву (мјешовити хор) и наступило у Котору.

У плану је и други хорски фестивал „Пјесмом срцу“ овог љета, затим гостовање у Солуну, свечана академија поводом 185 година „Јединства“, турнеја у Трсту и Љубљани.

На Светосавској академији у Котору 25. јануара 2024. године, наступили су д‌јечији и мјешовити хор СПД Јединство.

Музички програм: „О српска млада невина чеда“, „Д‌јело Светог Саве“, „Милешевски анђели“, „Богородице д‌јево“, „Три су ‘тице“ (Божићна пјесма из Рисна), „Кољада кољадка“, „Слава во вишњих Богу – Француска кољадка“, „Химна СПД “Јединства” и Светосавска химна.

Музичка пратња: Мандолински ансамбл СПД “Јединство”, проф. Ана Михаљевић (клавир) и Петар Букилица (гитара).

Солисти: Александра Магуд (сопран), Лена Јурикова (сопран) Михајло Лазаревић (тенор), Катарина Кривокапић, Јована Миљеновић (сопран), Исидора Николић (сопран).

Пјесму Војислава Илића “Свети Сава” рецитовао је Урош Бјелановић.

Хором су дириговали гђа Ивана Кривокапић и мр Михаило Лазаревић.

Светосавској академији у Цркви Св. Николе у которском Старом граду, синоћ су присуствовали и предсједница СО Котор Маја Мршуља и потпредсједник општине Котор Синиша Ковачевић.

Извор: СПЦО Котор

Фото:  Жељко Драшковић

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КУРТИЈЕВА ДЕМОКРАТИЈА: У Сјеверној Митровици просвјетари нијесу могли да подигну плату, за Србе нема љекова ни пара!

ДПС-У СВАКА ДЛАКА СМЕТА: Николићу се не свиђа Мандић, руски амбасадор, мачке у фебруару…!

СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ: Српски језик да се врати у школе!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

кошареко

“КОШМАРИ СА КОШАРА”: Сага о српским витезовима са Космета!

avdevejkA

АВДЕВЕЈКА: Храм заобишле гранате!

Draza-Mihailovic-767x600

ДА ЗНАМО: Рат четника против Бугара!

MUZEJ-HERCEGOVINE-TB-V-2

ТРЕБИЊЕ: Промоција књиге о страхотама над Србима у НДХ!

медо8-2

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Нововић хапси због притиска Америке!