Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

Службеници Сектора за борбу против криминала су данас, уз асистенцију службеника Сектора полиције посебне намјене, успјешно реализовали екстрадицију оптуженог предсједника Атлас групе Душка Кнежевића (65), држављанина Црне Горе, из Велике Британије у Црну Гору, саопштила је полиција. Како су истакли, екстрадиција је, рано јутрос, реализована посебним летом на релацији Лондон – Подгорица, уз високи степен мјера безбједности.

-Екстрадициони поступак је, у веома кратком року, спроводен од стране Управе полиције и Специјалног државног тужилаштва Црне Горе са једне стране, и Министарства унутрашњих послова Велике Британије (Хоме Оффице) уз подршку Канцеларије официра за везу Велике Британије у Београду и Амбасаде Велике Британије у Подгорици, са друге стране, наводи полиција.

Оптужени бизнисмен Душко Кнежевић казао је за “Вијести” да у Црну Гору стиже са плавом торбом. Како наводи у изјави за поменути лист, многима није пријатно што долази. Кнежевић је поручио и да је пристао на изручење прије него је искористио све правне механизме, јер не жели да дозволи да му се и даље пљачка имовина.

-Пристао сам да се вратим у Црну Гору после одлука суда да будем изручен. Процедурално нисмо користили могућности које смо имали, јер се врши пљачка моје имовине у Црној Гори и хтио сам да додјем да то зауставим, али и да докажем своју невиност, јер сви људи који су ме оптуживали сада су већ у затвору, казао је он.

Упитан коме одговара, а коме не то што сада долази, одговорио је:

-Долазим с плавом торбом, али ми иде са тегет комбинацијом. Достини није пријатно што долазим… Издржаћу, издржао сам и горе, казао је Кнежевић.

Он је додао да је у војној бази у Лондону, гдје ће црногорска полиција и доћи за њега.

Кнежевић је 2019. казао да је некадашњем предсједнику Црне Горе и Демократске партије социјалиста Милу Ђукановићу дао новац који се налазио у плавој торби, што је Ђукановић демантовао.

Кнежевић се, како наводи полиција, потражује ради вођења више кривичних поступака у нашој држави, због сумње да је починио кривична дјела злоупотреба положаја у привредном пословању путем потстрекавања, злоупотреба овлашћења у привреди путем потстрекавања, стварање криминалне организације и прање новца.

-Кнежевић ће бити спроведен Вишем суду у Подгорици на даљу надлежност, наводи полиција.

Министарство правде саопштило је да изражава задовољство поводом екстрадиције оптуженог предсједника Атлас групе, Душка Кнежевића, којег Црна Гора потражује ради вођења више кривичних поступака. Ова акција је резултат преданог рада и координације између црногорских и британских правосудних органа, саопштило је црногорско Министарство правде.

-Непосредно прије доношења одлуке о изручењу, Министарство правде је дана 28. марта 2024. године потврдило раније дате гаранције у погледу поштовању људских права у складу са чл. 3 Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода, након што именовани буде изручен надлежним органима Црне Горе. Након тога донесена је одлука о изручењу Кнежевића Црној Гори, о чему је Британски Хоме Оффице обавијестио Министарство правде, наводи се у објави Министарства правде на друштвеној мрежи X.

Суд у Лондону одлучио је у фебруару прошле године да изручи Кнежевића Црној Гори, а тим његових бранилаца најавио је жалбу с обзиром на то да тадашња одлука Вестминстерског суда у Лондону није била правоснажна.

Црна Гора је изручење Кнежевића тражила још у јулу 2019. године.

Потјерницу за Кнежевићем Црна Гора је расписала након што је он у црногорским медијима објавио најмање три снимка о наводној корупцији у црногорском правосуђу и то док је један од главних актера, секретар Тужилаштва Ненад Вујошевић, саслушаван поводом оптужби да је дио криминалне групе коју је формирао Кнежевић. Један снимак биљежи како Кнежевић даје коверту пуну новца функционеру ДПС Славољубу Стијеповићу.

Кнежевић је у међувремену објавио још један снимак у коме Вујошевић тврди да му је бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић обећао да ће пустити Кнежевићевог кума на слободу.

извор: цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОД КОТОРА ДО АМЕРИКЕ: Српски кетман!

ЗАЛУДНО НАДАЊЕ, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: И даље вјерујем да ће Спајић гласати против резолуције о Сребреници!

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

region1

СА ТРИБИНЕ О “СРБИМА И РЕГИОНАЛНОЈ СТАБИЛНОСТИ”: Резолуција о Сребреници је опасна за Србе, дјеца ће учити да смо починили геноцид!

кравћенко

ИНТЕРВЈУ, АЛЕКСАНДАР АЛЕКСАНДРОВИЋ КРАВЋЕНКО, КОЗАК: Царска Русија је трајала 1000 година, јер јој је темељ било православље!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!