Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КЊИЖЕВНОСТ И ПОЛИТИКА: Српско становиште српског писца!

У организацији Српског информативно-културног клуба “Свети Сава” a уз подршку Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе у Српској кући у Подгорици одржана је Академска трибина на тему “Српски књижевници и политика” на којој је говорио проф др Зоран Аврамовић, социолог културе и књижевности. Отварајући трибину уредник Будимир Дубак је казао избор теме „Српски књижевници и политика“ јасно сугерише да у ванкњижевном ангажману писаца кључну улогу има политика, као и да то Зоран Аврамовић показује у бројним књигама и радовима истичући да је Аврамовић објавио преко двадесет књига и неколико стотина радова.
Аврамовић је своју критичку оштрицу усмјерио и на истраживање феномена антипатриотизма у српском народу, чију кулминацију представља антишовинизам. Та патологија је нарочито дошла до изражаја у случајевима појединих писаца. Наш аутор је том феномену посветио књигу под насловом „Одрођени писац“, у којој подвргава анализи седморицу новијих српских писаца. За разлику од највећег српског прозног писца Милоша Црњанског, коме је Аврамовић посветио неколико књига, ови писци, које у наслову књиге аутор дефинише синтагмом „одрођени писац“, радикално су одступили од „српског становишта“, како је Црњански одредио позицију ангажованог српског патриоте– казао је Дубак.
Говорећи на тему “Српски књижевници и политика”, проф. др Зоран Аврамовић је казао да је у свом раду и истраживању повезао повезао књижевност и социологију, и да је у том истраживању усамљен.
-Ова тема је изузетно значајна за нашу националну свијест, за нашу културу и начин живота. Међутим, ми у Србији и уопштено на српском простору је немамо, а изузетно је важна за само сазнање. Појам политике увијек можемо да схватамо на два начина: један начин је брига за општу ствар, националну и државну, међутим постоји и ово друго значење које је практично реално, а то је борба за власт. Када је ријеч о овом другом појму књижевности, ту такође постоје два схватања књижевности, једно схватање је концентрисано само на текст, међутим, постоји и ово друго схватање књижевности које подразумијева да књижевност, поред дјела, текста и аутора и публику, наравно, и то је један социолошки приступ књижевности. Наша култура се темељи на два стуба, један је наша православна црква, а други је ријеч, писмо и књига, тако да је наша књижевност имала кључну улогу, јер је она обликовала, чувала и усмјеравала живот српског народа– казао је, између осталог, др Аврамовић.
Акедемској трибини у Српској кући, присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Црној Гори Небојша Родић.
текст: Саша Јеврић/фото: Бојан Булатовић
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИЗНАЊА: Горан Киковић добио орден кнеза Николе Васојевића!

ИСТИНА О СРБИМА, ВЕСЕЛИН ЏЕЛЕТОВИЋ: Филм “Жетва” о трговини српским органима на Космету!

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Овима што злу крв уносе, ваљало би рећи да се носе”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

луси

БРАНИТЕЉИ И ХВАЛИТЕЉИ: Милови медијски деснорукаши или хајка као судбина!

јоацв

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СА ЗЛАТИЦЕ ПОРУЧИО: Косово старо српско огњиште које не заборављамо!

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Овима што злу крв уносе, ваљало би рећи да се носе”!

слове9

АНДРИЈА МАНДИЋ ТОКОМ РАЗГОВОРА СА НАТАШОМ ПИРЦ МУСАР: Реконструкција Владе у јуну, ускоро и посјета Словенији!

гаврило

ПРИЈЕ 106 ГОДИНА: У логору Терезин умро Гаврило Принцип!