Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“СРПСКИ СОКО” У НАШЕМ ВРЕМЕНУ: Комунисти забранили рад, обновљен 1992. године!

Савез Српски Соко додељује заслужним Орден Српског Сокола. Орден је крст у чијој средини је круг у коме је птица Соко са тегом у канџама. Тег лежи на укрштеним мачевима. Орден се дели у три реда.

Орден Српског Сокола I  реда је позлаћен крст од сребра.                                                                                            

 Орден Српског Сокола II реда је крст од сребра.

 Орден Српског Сокола  III је крст од месинга.

Носиоци ордена Српског Сокола I реда су : Патријарх српски Иринеј, престолонаследник Александар II, председник Руске федерације Владимир Путин, председник Словачке Иван Гашпаровић, Чешки соколски савез, Руски соколски савез, раније старешине Соколског савеза Љубомир Костић и Драгомир Ацовић. Носиоци ордена Српског Сокола II реда су председник владе Р.Ф. Дмитриј Медведев, врховни козачки атаман Виктор Петровић Водолацки, митрополит Волокамски Иларион. (1)

Савез Српских Сокола приредио је пријем у Аеро клубу у Узун Мирковој у Београду 16 децембра 2022.  Обележили су 160 година од оснивања првог соколског друштва у Прагу 1862, 140 година од оснивања Београдског друштва за гимнастику и борење и 30 година од обнове сокола у Србији. Прво су певане химна  „Боже правде” и  „Ој Србијо мати”. Старешина Јевђа Јевђевић обратио се поздравном беседом у којој је између осталог истакао да соколима није био дозвољен рад после Другог светског рата него је као наследник основано Друштво за телесно васпитање које је преузело већину соколских домова и део кадрова. Остали соколи су чекали надајући се обнови соколства. На скупштини старих соколских старешина  1992. обновљено је Соколство а за старешину изабран Милорад Јевтић, стари солунски борац. После њега старешине Савеза Сокола биле су др. Љуба Костић, Драгомир Ацовић и др. Слободан Ђорђевић. Истовремено Мојсије Секуловић обновио је Српски Соко у Босни и Херцеговини. Српски соколи одржали су слетове у Београду 2010. и Нишу 2011. Прочитано је поздравно писмо покровитеља Савеза Српских Сокола принца Александра који је због пута био спречен да се лично обрати. Од директора Србија марке др. Адама Софронијевића представљена је поштанска марка која је изашла поводом тридесетогодишњице обнове сокола. Пријему су присуствовали свештеници Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду и Милан Ристић, старешина соколског друштва Алексинац. Академик Матија Бечковић одликован је Орденом Српског Сокола у степену великог витеза, а посмртно је одликован први послератни старешина Савеза Сокола Југославије Милорад Јевтић, старешинским орденом Српског Сокола. Старешина Јевђа Јевђевић уручио је Повељу листу Политика коју је примила новинарка Мина Ћурчић а Адам Софронијевић је примио у име Србијамарке. Јевђевић је истакао да је  „Политика” редовно извештавала са свих соколских приредби а награђена је и за текстове који су објављени у задњих тридесет година.

Академик Матија Бечковић изјавио је : Соколи и Соколице, велика ми је част што сам одликован од самог вође Сокола господина Јевђевића. Велики Ирски песник Јејтс каже како је пукла осовине, све је отишло на своју страну, Соко не чује више соколара, најбољи ни у шта не верују а најгори се надимају од жестине. Нама остаје да поново запевамо ону песму : Полети сиви соколе, полети снагом свом, са наше плаве Авале над Србијом.” На пријему је свирао Трио Анђелоти, чланови Соколског друштва Београд отац Данило и ћерке Лана и Софија Анђелковић. (2)

 

Саша Недељковић

 

Напомене :

 

  1. „Савез Српски Соко”, Крагујевац;
  2. С.У.Г., „Соколови” наградили  „Политику”, Политика, Београд, 17 децембар 2022, стр. 14; Јевђа Јевђевић „ЗА НОВИНАРЕ 16.12.2022”;
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!