Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИ И ПЛАНЕТА: Отворена прва српска школа у Чикагу!

Српска заједница у Чикагу добила је разлог за славље јер је од новембра 2023. године први пут покренута настава на српском језику намењена малим Српчићима. Допунска настава на српском језику коју организује Министарство просвете Републике Србије у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Чикагу представља значајан корак ка очувању српског језика, културе и традиције међу младим нараштајима у дијаспори.

Опремљене учионице се налазе у Културно-спортском центру “Никола Тесла” при цркви Светог Николе у чикашком предграђу Лајонс у Илиноису.

-Реч је о настави за ученике српског порекла, а коју организује Министарство просвете у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Чикагу и која је део образовног система Републике Србије. Настава на српском језику доступна је за све ученике српског порекла који привремено или трајно живе у иностранству, а који су се изјаснили за овај вид наставе, каже наставница српског језика Ивана Најдановић.

СРПСКИ ЈЕЗИК, МОЈА ОТАЏБИНА И ОСНОВИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ

Више од 80 ученика узраста од пет до петнаест година је приликом уписа тестирано и распоређено у четири наставне групе. “Групе су формиране на основу узраста деце, али и нивоа знања српског језика. Овај вид образовно-васпитног рада остварује се, по правилу, после редовних часова ученика, зависно од обавеза ученика у систему редовног образовања у иностранству”, објашњава дипломирани филолог Ивана Најдановић.

Настава на српском језику у иностранству изводи се по посебном програму основног образовања и подразумева изучавање три предмета: “Српски језик”, “Моја отаџбина Србија” и “Основи српске културе”. “Трудим се да се сваком детету посветим посебну пажњу како би се створили оптимални услови за учење о српским коренима, језику и традицији. Предмети се обједињују у једну целину кроз уџбенике и наставна средства која су одобрена решењем ресорног министра за употребу у иностранству”, додаје Ивана Најдановић.

ЋИРИЛИЦОМ ДО ОЧУВАЊА ИДЕНТИТЕТА

-Желела бих пре свега да истакнем велико залагање нашег свештеника Немање Тешића који се са својом породицом у Чикагу несебично бори за очување српског језика, културе и традиције. Значај очувања припадности српском народу и свом пореклу препознале су и породице које живе и раде у САД-у и које су у великом броју пријавиле своју децу да похађају допунску наставу на српском језику. На овај начин деци је омогућено да, пре свега, науче ћирилићно писмо и нашу историју, а самим тим и да очувају свој национални идентитет. Радује ме што се допунска настава дешава кроз спој државе Србије, Српске православне цркве и српске заједнице у Чикагу, истиче наставница.

“Вера и језик имају велики значај за опстанак сваке нације и то је оно што је циљ свих нас овде и оснивања ове школе. Желимо да се у допунску српску школу сваке године уписује што више деце, јер је српска дијаспора у Чикагу велика. На нама је да заједно са родитељима будемо истрајни и посвећени главном задатку – да очувамо српски језик и да га међусобно говоримо”, додаје Најдановић.

Наставница, сама мајка двоје деце која одрастају у Америци, дели лични мотив за ову иницијативу. “Дивно је видети децу како се међусобно друже и говоре матерњим језиком, дајући нама родитељима подстрек да продубљујемо српске везе у дијаспори и јачамо везу са матицом”, истиче Ивана Најдановић.

Као и у Србији ученици ће на крају школске године добити ђачке књижице, а на крају осмог разреда уверење о завршеном основном образовању у иностранству.

извор: сербинатимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКА СТВАР: Преко Европе до српског интегрализма!

У СПОМЕН НА ЈОВАНА ДУЧИЋА: “Носи ријеко српска, крв невиних жртви”!

ЛОНДОН: Краљевски пар Карађорђевић на помену грчком краљу Константину II!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

андрија6

НОВА СРПСКА ДЕМОКРАТИЈА СЈУТРА БИРА ЛИДЕРА: Андрија Мандић једини кандидат!

будубуду

ЕУ ИЛИ БУДУЋНОСТ БЕЗ БУДУЋНОСТИ: Забрањују коприву, старији људи ризик за глобалну економију!

кларинет

Бели Двор: Краљевски пар уручио кларинет музичком таленту Андрији Јашаревићу!

Samir-Hadzic

КОНТРАСТАВ, САМИР ХАЏИЋ: Санкције Русији штете грађанима, ЕУ не надокнађује ни цент!

милобо

ЗБЦГ: Оптужница против Мила Божовића политичка, да се одмах пусти из затвора!