Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

РАЗЈАШЊАВАЊА: Равна Гора симбол повратка монархије!

Четници – Равногорци?
Шта јесу а шта нису? Па четници јесу они из “Четничке акције” 1903.Четници Косте Пећанца из другог рата,јесу.Са свим тешким последицама које је Пећанчево несналажење донело том славном имену.Четници нису,булајићевски циркус,што удружења са тим часним именом од којих на прсте једне руке можеш да поређаш она која нешто вреде.Остало не вреди ни хартије на којој исписују своје глупости.
Четници нису ни они који нити знају шта су, нити ко су.Четници су и “Динарска четничка дивизија” која је формално признавала ђенерала Михаиловића, а у суштини служила за заштиту србског становништва у Крајини. Нису оперативно деловали по целом војишту КЈ.
Једна од УДБИНИХ освета и замагљивања историје је и то што је ЈВуО звала тако покушавајући да избегне ово ВОЈСКА, јер четничке јединице(чете) су биле до величине чете(ретко преко 100 људи).Тиме се укукупна борба ЈВуО сводила на појединачни,регионални отпор а не како је било стварно СВЕНАРОДНИ ОТПОР НАЦИЗМУ. Ђенерал Михаиловић је спровео више мобилизација и регрутација што је могао једино као ЛЕГАЛНИ ОФИЦИР и МИНИСТАР ВОЈНИ овлашћен за то и од Краља,Владе и савезника.Тако да ко год меша ова два појма наноси штету и једнима и другима и дебело иде на руку комунистима.
Она, малобројна удружења, који гаје традицију изворног четништва ту грешку не праве .По томе се види да ли су аутентична,изворна или прављена од УДБе зарад замагљења улоге које су те чете имале у олобођењу Старе Србије и заштити становништва од арнаута и бугарашења.Јер у оквиру прокламованог “братства и јединства” и планова СКЈ да распарча србски корпус,величање и сећање на ту борбу би могла да подстакне народ на отпор каснијем комадању Србије.
У другом рату је К.Пећанац одлуком да приступи и помогне Недићеву владу повукао добар потез,верујем да је намера била заштита србског становништва од Арнаута,Бугара и осталих душмана. Но,пут до пакла је поплочан добрим намерама,грешка коју је направио “легализацијом” је омогућила комунистима да касније жестоко облате и користе име “четници” као лоше. Легитимације четника са печатом Вермахта(легализованих,Пећанчевих) су потврдиле колаборационистички статус и у великој мери нанеле штету ЈВуО. Кабадахлук,и злочини које су чинили ти Пећанчеви “четници” и њихове тзв “војводе” се и данас експлоатишу у кимунистичкој литератури и код млађих генерација изазивају забуну.
Зато додавање Равногорском покрету префикса “четници” није суштински ни терминолошки тачно.Равногорски покрет је име које се појављује од конгреса у селу Ба.И тада се одређује политичка будућност и циљеви војника и бораца ЈВуО.А име “Равногорски покрет” постаје живо име за војну и политичку формацију под командом Ђенерала Михаиловића.Тако да обележавање 80. година од Конгреса у селу БА је суштински обележавање “рођендана” равногорске идеје преточене у политички програм који су осмислили Драгиша Васић и Стеван Мољевић. Башка декларација је у неку руку покушала да скрајне ту чињеницу, да се војном и борачком врху ЈВуО смањи улога у будућем политичком животу Краљевине Југославије. А све од страха политичара тадашњег времена који су и на самом конгресу били подељени у много чему.И поред тог страха усвојили су декларацију која је била патриотска,разумна и одговарала је ТОМ ТРЕНУТКУ. Уз то то је био и легалан,државни одговор разбојничком састанку комунистичких кољача у ЈАЈЦУ.
Ово што написах је подсећање да не треба мешати “бабе и жабе”, да тим мешањем наносимо штету и једној и другој врсти праведног отпора окупатору и злочинима који су вршени над србским народом.Четничко име је превелико за играрије аматера,његово блаћење је ОГРОМАН ЗЛОЧИН према прошлости и будућности овог народа.
А Равногорски покрет је данас жива идеја политичког,суштинског деловања на враћању “претходног правног стања”, на МОНАРХИЈУ.Јер одлуке донете на партијском састанку у Јајцу су злочиначке,против законите и апсолутно правно не утемељене.Зато поштовани РАВНОГОРЦИ и ЧЕТНИЦИ,ви сте носиоци суштински највеће политичке идеје ПРОМЕНА ДРЖАВНОГ УРЕЂЕЊА. Свако са својом традицијом коју слави и гаји чините највиталнији корпус србског народа те се тако и понашајте.
ВЕЛИЧАЈТЕ ОБА ИМЕНА ЈЕР НАМ ОБА ТРЕБАЈУ БАШ ТАКО ЈАСНО РАЗГРАНИЧЕНА!Не спроводите коунистичу пропаганду на своју штету.У ВАШ ПАТРИОТИЗАМ НИКО НЕ МОЖЕ ДА СУМЊА!Живи и поносни били СРБИ!
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИЗМЕЂУ СНА, ЈАВЕ И ШПИЈУНА, ДР ВОЈО ЛАКОВИЋ: Безбједоносне службе недирнуте, Седма управа пребијала људе, убиство Душка Јовановића државни тероризам!

ИЗЕТБЕГОВИЋ И ЕРДОГАН ПОРУЧИЛИ ДОДИКУ: Даље руке од Босне!

СРПСТВО СРПСКЕ: Спомен плоче за Павла Ђуришића, Радојицу Перишића, Јоаникија Липовца и Петра Баћовића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

predrag

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

markokovac

СРПСКА СТВАРНОСТ: Сваки Србин данас је Марко Ковачевић!

kosovo-je-srbija-1068x602

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

novoamer

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

dejan-djurovic-1-2

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!