Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕЗ КРАЉА НЕ ВАЉА, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Годишњица Светосавског конгреса у селу Ба, Дража поштовао заклетву краљу!

Пре 80 година, од 25. до 28. јануара 1944. године у селу Ба одржан је Светосавски конгрес коме су присуствовали представници свих предратних партија изузев Комунистичке и Хрватске сељачке странке. Генерал Драгољуб Михаиловић командант ЈВуО је присуствовао у својству Министра Војске, Морнарице и Ваздухопловства Владе Краљевине Југославије, а на конггресу су своје реферате изнели и представник муслимана Мустафа Мулалић, народни посланик Антон Крејчи из Марибора, као и Владимир Предевец из Загреба у име хрватске нације. Председавајући је био др Живко Топаловић, председник Социјалистичке партије Југославије.
Светосавски конгрес умногоме је одлучивао о будућем уређењу југословенске државе. Док су главне одлуке АВНОЈ-а биле формирање Националног комитета ослобођења Југославије (НКОЈ), који ће до формирања прве владе играти улогу закодавног и извршног тела комунистичке државе, тако је Светосавски конгрес прихватио потпуно различита схватања по питању државног уређења после рата.
На слици може бити: 9 особа
Сагласио се да се Југославија уреди као конфедеративна држава у облику уставне и парламентарне народне монархије. Конгрес је својим одлукама остао одан заклетви свом врховном заповеднику Њ.В. Краљу Петру II Карађорђевићу и уставном и законитом поретку Југославије.
На слици може бити: 7 особа и текст
Констатујући да је Петар II по уставу и законима Југославије, и да је он по њима обавезан на вршење свих краљевских дужности.У свом говору генерал Михаиловић је између осталог рекао:“Наш по броју мали, али духовно велики народ, који је кроз целу своју историју као и данас био предмет дивљења целог света у борби за свој опстанак, натерао је жилавом борбом и своје непријатеље да га поштују. Прелазећи преко историјата и узрока привременог губитка државе, и у прошлом и у овом наметнутом му рату, опомињем свет на чињеницу: да је наш народ излазио из сваке борбе као победилац, јер је живео и умирао за слободу! …Као војник, који по рођењу и особинама припада оваквом слободарском и јуначком народу, нисам могао нити сам хтео да напустим свога Краља и своју Отаџбину. Ја сам се заклео да ћу за Краља и Отаџбину живот дати. Ја сам своју заклетву испунио. И био сам сигуран да ни народ, коме припадам, неће се никад помирити са ропским животом.“
извор: фесјбук престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СЕСТРА СЛАТКА, НАТАЛИЈА КАЧУРА: ДОНБАС!

ГРУПА ГРАЂАНА ЦЕТИЊА ОРГАНИЗУЈЕ “ДОЧЕК” АНДРИЈИ МАНДИЋУ: “Четничку чавку” дочекаће како ваља, кажу “цивилизовано”!

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР “ПРАЗНИКА МИМОЗЕ”: Спаљивање лутке током карневала треба посматрати сатирички, нема мјеста за злонамјерна политичка тумачења!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

бојнама

Андрија Мандић: Изградити Меморијални центар “Бојна Њива”!

Sahrana

НА ДАНАШЊИ ДАН 1992. ГОДИНЕ: Муслимани убили српског свата на Башчаршији, почео рат у БИХ!

herceg novi 5 foto d vukajlovic

БОКА КОТОРСКА: Министар Ђорђе Милићевић захвалио се Србима што чувају национални идентитет, обећао помоћ Србије!

Stevan-Katic

СТЕВАН КАТИЋ: Људи не разумију карневалске феште, а ни шарм Медитерана!

гала

ДОБРОТВОРНИ ГАЛА БАЛ У ЛОНДОНУ, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Србија није заборављена – пријатељи у цијелом свијету!