Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРЕДЛОГ ЗА ПОШТОВАЊЕ: Српски службени језик у Црној Гори!

НВО “Сердар” поздравља и подржава иницијативу посланице Демократске народне партије Маје Вукићевић да српски језик добије статус службеног језика у Црној Гори.

Поред отворене политике затирања историјског, културног и духовног идентитета Црне Горе која траје у континуитету од осамостављења Црне Горе. Активном дугогодишњом пропагандом, бивши режим, имао је за циљ угњетавање Срба у Црној Гори и затирању српства међу становништвом.

То је превасходно рађено штампањем уџбеника на латиници, увођењем црногорске граматике. Преко ноћи из уџбеника су нестали Свети Сава, Теодосије, Јефимија, Стефан Лазаревић, Константин Филозоф, Јован Јовановић Змај, краљ Никола Први Петровић, Јаков Игњатовић, Милован Глишић, Стеван Сремац, Јанко Веселиновић, Љубомир Ненадовић, Богдан Поповић, Јован Скерлић, Милутин Бојић, Душан Васиљев, Оскар Давичо, Александар Вучо, Антоније Исаковић, Александар Тишма, Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Милорад Павић, Бранко Радичевић, Мира Алечковић.

Уцјенама, пропагандом и политичком индокринацијом одузето је национално биће већини српског народа и исти је по основу државности преведен у нову нацију Црногорци, измењен им је језик и писмо некритичким и насилничким односом. Тако нису радили ни Турци за вријеме вишевековног ропства. Српској заједници у Црној Гори отворено су пријетили асимилацијом и нестајањем, што представници власти .

Зато поздрављамо и подржавамо иницијативу посланице Демократске народне партије Маје Вукићевић јер Срби у Црној Гори морају тражити своја права, право на националне културне институције и своје уџбенике историје и језика и књижевности. До тога мора доћи јер Црна Гора у супротном, може запасти у још дубље подјеле. Да би се то избјегло, односи између Црногораца и Срба у Црној Гори треба да буду уставно-правно регулисани на демократски начин. Језик и писмо су камен темељац националног идентитета, па тако и дијеле судбину народа – закључује се у саопштењу НВО “Сердар”.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР “ПРАЗНИКА МИМОЗЕ”: Спаљивање лутке током карневала треба посматрати сатирички, нема мјеста за злонамјерна политичка тумачења!

КОМУНИСТИЧКА ЛИЈЕВА СКРЕТАЊА, ЗЛОЧИНИ ТИТА И ЂИЛАСА: Превентивне ликвидације у Црној Гори, од јаме до јаме – четници главни непријатељи!

ТУЖИЛАШТВО БУДНО ПРАТИ, АЛИ СРБЕ: Испитаћемо је ли Николаидисова лутка спаљена по закону!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

бојнама

Андрија Мандић: Изградити Меморијални центар “Бојна Њива”!

Sahrana

НА ДАНАШЊИ ДАН 1992. ГОДИНЕ: Муслимани убили српског свата на Башчаршији, почео рат у БИХ!

herceg novi 5 foto d vukajlovic

БОКА КОТОРСКА: Министар Ђорђе Милићевић захвалио се Србима што чувају национални идентитет, обећао помоћ Србије!

Stevan-Katic

СТЕВАН КАТИЋ: Људи не разумију карневалске феште, а ни шарм Медитерана!

српска

ВЕТЕРАНИ СРПСКЕ: Не треба нам дефиле Армије БИХ, предводи их човјек који је починио злочине над Србима!