Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОПЛЕНАЦ: Краљевски пар положио вијенац на гроб Карађорђа!

У оквиру званичних свечаности посвећених обележавању Дана државности Србије, Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас помену који је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, који је пратила церемонијом полагања венаца у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Престолонаследник је положио венац на гроб свог претка, оснивача династије Карађорђевић и Врховног Вожда Првог српског устанка Ђорђа Петровића Карађорђа. У пратњи Њихових Краљевских Височанстава су овом приликом били господа Зоран Живановић, Предраг Марковић и Дарко Спасић чланови Крунског савета. Церемонији су присуствовали и: Њ.К.В. Принц Наследник Филип, Принцеза Даница, Принц Михаило, Принцеза Љубица, Принцеза Наталија и Принцеза Исидора, Њ.Е. г-дин Милош Вучевић, Потпредседник владе и Министар одбране Србије, Њ.Е. г-дин Радован Вишковић, Председник Владе Републике Српске, Њ.Е. г-дин Никола Селаковић, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, представници Војске Србије, г-дин Милош Павковић, председник Удружења Краљевина Србија, које је под покровитељством Престолонаследника, г. Драган Рељић, директор Задужбине Краља Петра I на Опленцу, представници Општине Топола и многа друга удружења и грађани који су се окупили да обележе овај веома значајан дан за нашу земљу.

Чланови Крунског савета су, као Престолонаследникови изасланици, такође положили венац на споменик Вожда Карађорђа у Орашцу, где је започет Први српски устанак.

Поводом Дана државности, Сретења Господњег, дана на који су обновљени и ојачани наши корени, свим грађанима Србије упућујем срдачне честитке и најлепше жеље! Велики Бранислав Нушић је својевремено рекао: „Отаџбина није предмет ограничен, оивичен, утеловљен. Отаџбина је мисао, отаџбина је вера, а мисао и вера не умиру.“ У ових 220 година од оног судбоносног Сретења, када су се народни прваци сусрели у Марићевића јарузи у Орашцу и подигли Први српски устанак под вођством оснивача династије Карађорђевић, Врховног Вожда Карађорђа, али и 189 година од доношења првог устава модерне Србије, који је био знатно испред свог времена, много пута смо чули ту реч – отаџбина. У тој једној речи, садржано је све оно што јесмо, сва љубав према нашој земљи и народу, према свим онима који су нашу државу градили и изградили, али и према свим будућим покољењима, за које и стварамо и чувамо нашу Србију. Поносни на завештање наших предака, чувањем и унапређењем њиховог наслеђа које су нам оставили, ми градимо будућност наше Отаџбине. На Сретење, ми славимо нашу државност, државотворност, нашу уставотворну традицију, нашу слободу и све што је учињено да се она сачува, славимо наше постојање. Поносни смо на све што су наши преци постигли, али имамо и огромну одговорност према њиховом завештању. Њихова храброст и спремност да чине наизглед немогуће треба да буду наша инспирација и водиља. Сећајући се Сретења Господњег 1804. године, а са жељом да овај дан увек славимо као поносни грађани Србије, да сви будемо уједињени у љубави према свом народу и својој Отаџбини, честитам овај велики празник, желећи свима нама и нашој земљи сваки успех и напредак. Живела Србија!, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар. 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!

мАКЕДОНИЈА2

ИВАН СТОИЉКОВИЋ: У Македонији Албанци владају и народ не питају!