Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВЈЕРА И НЕВЈЕРА: Комунизам, атеизам, монтенегризам и вјерска школа “Свети Сава”!

Пише: Иван Милошевић

Браво! Мило ми је! Треба још свима звоно око врата! Стадо остаје стадо!

Ово је један од коментара на текст о одлуци Владе ЦГ да за изградњу средње вјерске школе “Свети Сава” издвоји 900.000 евра. Има и горих и увредљивијих, али довољан је и овај да одслика духовну климу доброг дијела домаће јавности о вјери, а посебно вјерском образовању. Уколико апстрахујемо непристојне придјеве о Митрополији црногорско приморској и СПЦ иза тога остаје схватање једног дијела јавности да је вјера нешто средњевјековно, застарјело, затуцано и што није вриједно пажње. Такав став долази из центра идеолошког мрака који је Црном Гором владао више од пола вијека и који је у своје вријеме под контролом имао све, посебно систем образовања из којег је је систематски избацивао све што је имало везе са вјером. Писали су лекције и претварала цркве у штале и на тим примјерима доказивали сву љепоту марксистичко-лењинистичког-брозистичког погледа на свијет по којем осим оно што видимо ничега више нема и тачка! 

Надреално је да дио јавности у Црној Гори, већином окупљеним око бившег режима, на вјеру гледа као на посљедицу средњовјековног затупљивања. Тешко је таквима понудити било какав аргумент против њиховог става, јер код њих је све у садашњости и донекле у неизвјесној будућности, док је прошлост само камен око врата. Стога и нећу користити сљедеће редке да бих некога у нешто убиједио, али било би лијепо да сви ти љубитељи атеизма, брозизма и кардељизма искористе прилику и скокну до земаља ЕУ и тамо погледају како стоји стање са вјером. Ионако се на сваком ћошку хвале како су Европејци широких схватања и да прихватају све европске вриједности и прије него што их виде!

Дјелује отрцано и баш као да долази из неког средњег вијека када се каже да је данас вјера у земљама ЕУ најјача кохезиона сила старих европских држава. Француску схватити без католичанства и протестантизма, Италију без папе или Њемачку без бискупа, просто је немогуће и уколико шта одређује и дефинише старе европске нације онда је то вјера, припадност цркви и брига државе о њој. Широм Европе раде угледне католичке и остале вјерске школе и и нико не спори њихову улогу,штавише, већина дјеце похађа баш те школе! 

Сирови атеизам који пласирају већина представника, не само такозваних суверенистичких странака у Црној Гори представља један од сложенијих проблема домаће свакодневнице. Невјероватно је да се скоро без грама критике у нашој јавности прихватају ставови ЛГБТ заједнице као европска вриједност, док се о вјери гаји таква прича да ти се подигне коса на глави! 

Један новинарски текст не може да дефинише неки нови поглед на свијет, гдје вјера има своје мјесто и гдје се о њој не говори као о нечему превазиђеном, али може да укаже на сурове посљедице атеистичког образовања које је преовладавало задњих скоро 80 година. Да се нашалим, али учећи да је човјек настао од мајмуна, државне атеистичке школе су сваке године избацивале на хиљаде “мајмунчића” чије знање није могло да пређе ни најосновнију образовну љествицу, што смо могли пратити ових дана око фамозних ПИСА тестирања. 

Још апсурдније је да дио јавности који на вјеру гледа као на средњи вијек тражи да држава има једнак однос према СПЦ-у и такозваној ЦПЦ-у коју чини група распопова и њихових присталица. ДПС је на задњем конгресу чак у страначки програм уврстио стварање цркве, што је незабиљежемо у политичкој пракси! 

Када се овако наброји само пар драстичних примјера атеизације Црне Горе и њеног народа онда не чуди што имамо ставове о вјери какви су саопштени у првој реченици овога текста. У Црној Гори очигледно неко још увијек није изашао из нечијег стада, али је питање да ли је оно вјерског типа или припада онима другима који још увијек као папагаји понављају комунистичке тезе и антитезе. Чак ни у Кореји није тако, па гдје смо онда ми или бар дио јавности који се хвали својим атеизмом и богоборством? 

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

СРПСКИ СТАВ: Србија мајка, српски језик не може имати више имена!

МОНАРХИЈА И ДЕМОКРАТИЈА: Петровићи у канџама Броза!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!