Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВАСОЈЕВИЋИ ПАМТЕ ЗАВЈЕТЕ: Откривен споменик Александру Невском!

Споменик светом благоверном кнезу Александру Невском откривен је данас у Андријевици у Црној Гори. Још један споменик овом истакнутом руском државнику и светитељу биће отворен данас у 17 часова у Никшићу на православни празник – Дан сећања на Великог кнеза.

Две бисте, иначе дело познатог руског скулптора, академика Руске академије уметности Ајдина Зејналова, постављене су захваљујући залагању Руског дома у Београду, Амбасаде Русије у Црној Гори и Српске православне цркве. Значајно је истаћи да су споменици поклон руског скулптора народу Црне Горе.

Манифестацији у Андрејевици присуствовали су Епископ будимљанско-никшићки Методије, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков, директор Руског Дома у Београду Јевгениј Баранов, скулптор Ајдин Зејналов, председник општине Андријевица Жељко Ћулафић, председник општине Беране Вуко Тодоровић, чланови мото клуба „Ноћни вукови“, бројни православни верници.

Највеће српско племе Васојевића, који живе у Црној Гори сматра светог кнеза Александра Невског за свог небеског покровитеља и од 18. века обележавају овај дан као „заветну славу“. Средином 18. века пред одлучујућу битку против Турака племе Васојевића се молило за победу светом Александру Невском.

Према предању, током битке свети кнез се јавио на небу и отерао Турке у бекство. Сећање на овај чудесан догађај живи у племену преко 250 година.

У оквиру откривања споменика, у просторијама Општине Андријевица одржан је састанак председника Општине Жељка Ћулафића са академиком Ајдином Зејналовим. Ћулафић је том приликом изразио захвалност Зејналову на „историјском поклону“. Аутор споменика је нагласио да је учешће у пројекту посвећеном Александру Невском за њега била велика част и посебно истакао улогу Амбасаде Русије у Црној Гори и Руског дома у његовој реализацији.

У Русији је подигнуто преко 20 споменика Александру Невском. Споменици Невског прве су скулптуралне представе руског светитеља на територији Црне Горе.
Претходно је, 2021. године, биста Александра Невског откривена у Београду.

извор: спутњик

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Нека се припреми, нека се припреми…!

ЗАБРАЊЕНЕ КЊИГЕ О ЧЕТНИЦИМА: Комунистима смета истина!

ПОЛАКОТЕ, ВРХ ДПС ПИРАМИДЕ: Ухапшени Катнић и Лазовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!