Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НИЈЕСМО ЗНАЛИ, ПРИЈЕ 82 ГОДИНЕ: Почела “Операција Михаиловић” – њемачка офанзива за хватање Драже!

Волим да са вама делим недовољно познате чињенице из наше историје, оне које су предуго биле забрањене да се јавно говоре.
Наиме, 6. децембра 1941. године, почела је «Операција Михаиловић», што је шифрован назив за немачку офанзиву усмерену на сламање отпора Југословенске војске у отаџбини на челу са пуковником Драгољубом Дражом Михаиловићем у окупираној Србији. У ратном дневном билтену Врховне команде Вермахта заведено је 10. децембра 1941. године следеће: «Завршена је акција чишћења западног дела долине Мораве од Михаиловићеве групе. Михиловић је побегао са малим бројем својих присталица. Заробљен је начелник штаба мајор Мишић, са Штабом. Тиме је разбијена највећа група устаника на простору Србије. Михаиловићева глава, објавом Србима, уцењена је на 200.000 динара.»
Пропаганда је након Другог светског рата је говорила да су Дража и ЈВуО сарађивали с Немцима. Остаје питање а зашто би расписивали потерницу за својим сарадником? Иначе, 1943. године потерница за генералом Михаиловићем је подигнута на 100.000 марака у злату!
На слици може бити: 3 особе и текст
Дража је успео да избегне немачку потеру храброшћу мајора Александра Мишића, сина чувеног војводе Живојина, који се припадницима Вермахта представио као да је он Драгољуб Михаиловић, чиме је дао времена вођи гериле да се склони пред потером. Заједно са Мишићем, пред немачку потеру је изашао и мајор Иван Фрегл, Словенац по националности.
Немци су заробљене мајоре Мишића и Фрегла, после операције Михаиловић спровели у Ваљево, у гестаповски затвор, сместивши их у одвојене ћелије и после вишедневног свирепог мучења због тога што нису одали информације о пуковнику Михаиловићу стрељали 17. децембра 1941. Прича се да су Немци том приликом понудили помиловање мајору Мишићу, с обзиром да му је мајка Лујза била Немица по рођењу, а да им је он одговорио да му је немачка половина крви истекла на Колубари! Указом мога оца, Краља Петра Другог од 14. јануара 1942. године одликовани су мајори Александар Ж. Мишић и Иво Фрегл Карађорђевом звездом са мачевима IV реда. Тиме су се изједначили са свим ранијим нашим витезовима, који су пали за слободу и част отаџбине.
извор: фејсбук престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!