Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВАСОЈЕВИЋИ ОГОРЧЕНИ НА ВЛАСТ: Живимо као у резервату, дотакли смо дно!

‘-Окупили смо се да скренемо пажњу цјелокупне јавности на чињеницу да је на сцени очигледни немар државе Црне Горе и њених државних органа, када је у питању статус општине Беране и грађана који ту живе. Ту смо да укажемо да Влада мора промијенити однос према Беранама и када се ради о тренутној саобраћајној затворености и када се ради о опредјељивању новца из државног буџета за наш град, поручено је са јуче одржаног протеста групе грађана који су у мјесту Персина станица у трајању од једног часа држала у блокаи магистрални пут Беране – Бијело Поље.

Грађани Берана јуче су организовали трећи протест на којем су затражили да Влада промијени однос према Беранама и када се ради о саобраћајној затворености и када се ради о опредјељивању новца из државног буџета за овај град. Окупљени грађани су, носећи бројне транспаренте, тражили да држава коначно крене да рјешава виталне проблеме локалног становништва и “престане са маћехинском односом према Беранама.”

Путни правци према Беранама као и из Берана, су практично неупотребљиви. Константни немар државе Црне Горе према општини Беране и њеним грађанима, наставља се у континуитету. Последње издвајање из капиталног буџета за општину Беране у износу од 2.000.000 еура, само показује какав је статус ове општине, те колико се размишља о стварном просперитету Берана. Улагање у ову општину је сведено на минимум, на пуко преживљавање. Општина због таквог стања, полако и сигурно, тоне ка самом дну. Ту смо да поручимо да то више нећемо дозволити – казао је Велимир Бато Ђуришић.

Додао је да се мора наћи хитно рјешење за отварање пута преко Јеловице и донијети нова одлука којом би се знатно више новца из државне касе усмјерило Беранама.

Затворени смо са свих страна, овдје је као у резервату. Кажњавали су нас прије смјене државне власти, али ево нас кажњавају и сада као да није прошло вријеме ДПС-а. Тражимо одговорност за наше представнике који су у државној власти. Нека из удобних фотеља коначно окрену главу на Беране и овај осиромашени народ – истакао је Ђуришић.

У име окупљених грађана говорио је и Чедо Пешић, позивајући државне органе да, како је казао, схвате да се и Беране налази у Црној Гори.

Обишао сам цијелу земаљску куглу као естадни умејтник и нигдје нијесам видио љепоте као што их има беранска котлина. Зато ми је криво и жао што смо овако запостављени. Овакав однос према Беранама коначно се мора мијењати, а они које смо одавде послали за Подгорицу треба први то да схвате – навео је Пешић.

Новинарима се у име Општине обратила секретарка Секретаријата за привреду и инвестиције Маја Ђуришић која је казала да није тачно да Беране није имало спремне пројеката за финансирање.

Имали смо у потпуности заокружених девет пројеката, од којих је прошао само један, али и он је условљен реализацијом једног другог пројекта који није добио зелено свјетло Владе. Тражимо да се ова неправда исправи – казала је Ђуришић.

На питање новинара да ли има неких наговјештаја да ће Влада опредијелити Општини Беране додатна средства одговорила је да има само незваничних.

– Предсједника Општине Вука Тодоровића звали су телефоном и дали нека обећања, а ли остаје да се види да ли ће бити нешто од тих обећања – истакла је Ђуришић.

Окупљени грађани су поручили да ће блокирати путеве на читавом сјеверу ако се њихови захтјеви не уваже и да ће радикализовати своје протесте.

Поводом јучерашњих протеста огласио се потпредсједник општине Беране Дамјан Ћулафућ, позивајући Владу Црне Горе да уважи предлоге локалне управе и да да чују глас народа. Додао је да је Беране град који има превише пропуштених година и шанси.

Доказали смо као локална самоуправа да смо спремни, да имамо капацитет за сарадњу. Дакле, ако имамо спремност Општине Беране, ако имамо опредијељеност и вољу да заједно радимо на укупном развоју, и ако, као што видимо, и грађани показују отворено незадовољство предлогом закона о буџету и издвајањем за Беране, мислим да би било мудро да представници Владе ресорно задужени за буџет чују апеле и предлоге и да конкретним одлукама ставе до знања да су опредијељени за сарадњу – истако је Ћулафић.

Извор: Дан (текст и фото: Дарко Јововић)

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЕУ И НАТО РАМАЗАНИ: Бошњацима из Црне Горе матична држава Босна и Херцеговина!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПАРТИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА: Најстарији суграђани све лошије живе, власници трговинских ланаца све богатији, а власт ћути!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Милојко војвода од провизије!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!