Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРИЈЕПОЉЕ: “Моја ћирилица”!

Српски културни центар „Стефан Немања“ уз подршку Владе Републике Србије и кабинета министра без портфеља Ђорђа Милићевића задуженог за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором, а у оквиру програма „Српско културно љето 2023“, у изложбеном простору Дома културе и библиотеке „Вук Караџић“ у Пријепољу, организовао је изложбу радова „Моја ћирилица“, ауторке Олгице Стефановић.

На отварању изложбе говорио је и новинар Драган Алорић који је истакао да ћирилица за српски народ има посебну вриједност, и да треба да нас подсјети како смо некада живјели, којим смо писмом писали и да прочитамо нешто из наше историје.

Ћирилицом смо се уписали међу цивилизоване и историјске народе Европе и свијета и њоме су исписани сви наши културни трагови. Не постоји ниједан разлог за потискивање и напуштање ћирилице, ни историјски, ни културни, ни естетски, ни лингвистички, ни вјерски, ни техничко-технолошки. Ћирилица је била и остала једна од основних одредница српског идентитета. Њено напуштање значи прекид са нашим културним и духовним идентитетом, односно одрицање од свог културног наслеђа. Захваљујући разумијевању Олгице Стефановић, користимо њено умјетничко дјело у нашем ангажовању на очувању службене употребе ћириличног писма у Црној Гори,- казао је, између осталог, Драган Алорић.

Изложбу је отворио директор библиотеке „Вук Караџић“ Звонко Мандић који је пожелио добродошлицу гостима из Црне Горе који су се потрудили да изложба стигне и у Пријепоље, истичући да је пројекат Српског културног центра „Стефан Немања“ из Подгорице подржала Влада Србије, односно Министарство без портфеља задужено за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором.

Организатори изложбе подсјећају на значај ћирилице и истичу да је управо ћирилицом написана и најпознатија српска књига Мирослављево јеванђеље, коју је УНЕСКО уврстио у едицију „Памћење свијета“ као једно од 120 највреднијих добара које је створила људска цивилизација, као и Октоих и друге књиге чије штампање представља најзначајније датуме српске културне историје.

извор: српске новине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ НЕ ПОМИЊУ “ЛОРУ” И ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ СРБА, АЛИ ЗАХТИЈЕВАЈУ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!