Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПИСМО РОЂАКУ: ПАДЕЖИ И ДАВЕЖИ!

Пише: др Петар Милатовић Острошки

Драги рођаче Јакове, грохотом се насмијах и истовремено забринух кад чух твојe црне и неписмене бисере „пођите у Њемачкој“ и „пођите у Америци“. Насмијах се јер не разликујеш акузатив од локатива, а значење акузатива и локатива мора сваки основац да зна да би добио прелазну оцјену.

С друге стране, чуо сам да си био „ђак генерације“, па чак и „студент генерације“, па и као „студент генерације“ не разликујеш акузатив од локатива.

Имајући у виду твоје евидентно незнање дужан сам да те подучим како не би убудуће правио овакве кардиналне и срамотне грешке, јер срамота је да предсједник Црне Горе пред свијетом презентује своју неписменост кад се зна да је народ у Црној Гори изузетно писмен, да чак и свако дијете зна напамет „Горски вијенац“ и „Примјере чојства и јунаштва“, јер ако нам твоји „европејци“ и то узму да можемо опет ове лапидарне бисере да препишемо из главе.

Наиме, драги и весели рођаче Јакове, акузатив је четврти падеж и одговара на питање „кога“ и „што“, а локатив је седми падеж који одређује мјесто, вријеме, или начин.

Дакле, не каже се и не пише „пођите у Њемачкој“ и „пођите у Америци“ него се пише и говори – пођите у Њемачку и пођите у Америку. Рођаче, сједи доље, добијаш чисту јединицу из српског и идеш на поправни испит као „студент генерације“. Тако је то кад падежи постану давежи.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РЕКОНСТРУИСАНА ВЛАДА, МОЖДА СЕ ИПАК КРЕЋЕ: ДПС-у смркло, осталима свануло!

УГЛОВИ И ТО АНАЛИТИЧКИ, БАТКО МИЛАЧИЋ: Босански муслимани призивају нови рат!

ДПС У КОМИ, НЕ ПОМАЖУ БРУФЕНИ: Раније Албанци, данас Бошњаци, напуштају Мила, бивши режим остао сироче, а Срби улазе у владу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Sjednica-SO-Niksic-Foto-RTNK-978x555

НИКШИЋКА ПОЛИТИКА: ДПС и сателити блокирали сједницу, стварају хаос и хоће револуцију – показали право комунистичко лице, сви који нијесу као они су фашисти!

BILEĆA

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

novakkotor

СРБИН БЕЗ МАНЕ: Новак Ђоковић свјетске туристичке оазе замијенио Котором!

romanovi-naslovna-750x430

НИКШИЋ, СРПСКИ ГРАД: Дани породице Романов од 17. до 21. јула!

Srbi-za-Trampa-2024-Milvoki12

МИЛВОКИ И ДИЈАСПОРА: Срби за Трампа!