Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Новинари изгласали: Јовани Филиповић Бели божур, Аљбину Куртију црни!

Признање „Бели божур“ за најбољу сарадњу са медијима, по одлуци новинара, чланова огранка Удружење новинара Србије (УНС) на Косову, Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), ове године је припало адвокатици Јовани Филиповић. „Црни божур“ за најлошију сарадњу са новинарима и ове године припало је премијеру Косова Аљбину Куртију.

Новинари, чланови Удружења новинара Србије на Косову гласали су интернетом, а ове године је у конкуренцији било 14 кандидата за признање „Бели божур ” и седам кандидата за „Црни божур“.

За „Бели божур“ кандидовани су приштински парох Станиша Арсић, Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници, Приватни културни центар „Акваријус“ Косовска Митровица.

Из области здравства за „Бели божур“ ове године номиновани су др Достана Грковић из Дома здравља у Ораховцу, др Десанка Новаковић, епидемиолог Завода за јавно здравље Косовска Митровица, директорка Дома здравља „Грачаница“ др Мирјана Димитријевић и директор Дома здравља у Доњој Гуштерици др Саша Младеновић.

У конкуренцији су се, поред Јоване Филиповић овогодишње добитнице признања „Бели божур“ нашли и адвокати Љубомир Пантовић и Небојша Влајић.

Чланови УНС-а на Косову су за признање „Бели божур“ још кандидовали директорку Националне службе за запошљавање у Косовској Митровици Верицу Ћеранић, Милицу Андрић Ракић, програмску директорку НВО „Нова друштвена иницијатива“, заменика директора Косовске полиције за регион север Ветона Ељшанија и професора уставног права Мазлума Бараљиуа.

Поред Куртија, номинована за „Црни божур“ била је председница Косова Вјоса Османи, као и Влада Косова.

Међу кандидатима за плакету за најлошију сарадњу са новинарима поново се нашла Српска листа, а номиновани су били и представници Срба у косовској Скупштини. Општина Северна Митровица и Општина Грачаница такође су биле номиноване за признање „Црни Божур“.

Додела признања биће у понедељак 11. децембра у Дому културе Грачаница са почетком у 12 часова.

„Бели и Црни божур” УНС на Косову установио је 2014. године, са циљем да укаже на позитивне и негативне примере сарадње институција, појединаца и организација на Косову са медијима и новинарима.

Досадашњи добитници признања „Бели божур” су Општина Грачаница (2014), Прес служба Скупштине Косова (2015), председник Прогресивне демократске странке Ненад Рашић (2016), директор НВО Центра за мир и толеранцију Ненад Максимовић (2017), шеф Мисије ОЕБС на Косову Јан Брату (2018) и постхумно Оливер Ивановић (2018).

Добитници „Белог божура“ су и координатори Ресурсног центра за нестала лица Милорад Трифуновић и Бајрам Ћеркинај (2019), адвокат Дејан А. Васић (2020) и историчар Александар Гуџић (2020), директор ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу Љубиша Караџић (2021) и председница Удружења пословних жена „Авенија” Гордана Ђорић (2022).

Добитници плакете „Црни божур” су Општина Партеш – Пасјане (2014), Општина Штрпце (2015), заменик премијера Косова Бранимир Стојановић (2016), Српска листа (2017. и 2018. године), Скупштина Косова (2019), директор Клиничко болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници Братислав Лазић (2020), министар за заједнице и повратак и председник Српске листе Горан Ракић (2021) и премијер Косова Аљбин Курти (2022).

Гласање за „Бели божур” поновљено је јер се председник УНС-а и директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић захвалио колегама које су номиновале и изабрале установу на чијем је челу за ово признање. Свој потез образложио је чињеницом да не треба да буде предлаган за награде удружења на чијем је челу. Потом је гласање за „Бели божур“ поновљено.

Извор: Ризница

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

ГЕНОЦИД НАД СРБИМА: Прошло је 79 година од пробоја логораша у Јасеновцу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!