Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“ОПКОЉЕНИ” НА “СИНЕМАНИЈИ”: Први четнички филм приказује се у Србији, БИХ, Црној Гори и Македонији!

Играни филм ”Опкољени”, у продукцији ”Погледа”, од прошле недеље премијерно се приказује на Телевизији ”Синаманија” (СББ, односно Јунајтид медија – највећа кабловски телевизијски систем у Србији и региону). Данас је приказан трећи пут, а сутра (недеља, 3. децембар), приказаће се четврти пут, у 12:10. Филм се приказује истовремено у Србији, Босни и Херцеговини, Македоноји и Црној Гори. Да подсетимо, у Црној Гори је, из политичких разлога, пре годину и по дана филм скинут са биоскопског репертоара. Из истих разлога филм није приказан у Босни и Херцеговини, односно Републици Српској (изузев у неколико биоскопа), где је било планирано приказивање. У Србији је виђен у око 50 биоскопа. У међувремену, ситуација се смирила, тако да су после протеста у биоскопима у Црној Гори, недавно ипак приказани ”Хероји Халијарда”, док су ”Опкољени” свугде дочекани како и треба – као филм.

”Опкољени” су на ТВ ”Синеманија” достигли гледаност 35 посто већу од просека за ову телевизију. Томе је свакако допринела јединственост овог филма: Први пут у српској и југословенској кинематографији овде је приказано да четници пуцају на Немце.

Филмски критичари о филму: Димитрије ВојновВладимир Коларић, Никола Попевић.

Филм ”Опкољени” је први ратни филм у Србији снимљен на основу догађаја који су се 100% одиграли на тај начин (документовано). Радња се дешава у Србији, у јесен 1942. године. Одред од 200 есесоваца опколио је капетана Николу Калабића и неколико његових четника. Немци су позвали Калабића на предају, обећавајући војнички третман у заробљеништву, али, он зна да су његовог оца, потпуковника Милана Калабића, недавно свирепо мучили и убили. Ова драмска линија у основи има питање: Да ли постоји излаз када 200 војника опколе њих четворицу?

Од више паралелних прича, најважнија се односи на судбину Калабићеве породице. Недићева Специјална полиција одводи део његове породице у логор, док Калабићев 12-тогодишњи син, као и супруга, беже.

Немци – есесовци, носе аутентичне униформе са маскирним навлакама, које се веома ретко виђају у филмовима. Односима у њиховим редовима, посебно између СС капетана и СС поручника, посвећено је доста пажње, уз избегавање црно-белог приказа непријатеља. СС капетана игра Стефан Јосић, коме је немачки језик матерњи, а СС поручника Никола Дрмончић (шест година глумио у Аустрији, код нас познат по улози у ТВ серији ”Црвени месец”).

Главну улогу, улогу Николе Калабића, игра Борко Брајовић, који ликом и атлетском грађом верно приказује Калабића. Његова најважнија улога до сада била је у ТВ серији ”Хајдук”, приказана на ТВ Босне и Херцеговине у Сарајеву.

Глумачку екипу, од 35 глумаца, чине најпознатији крагујевачки глумци, чију стару гарду предводи Милић Јовановић (глумио у преко сто позоришних представа, играних филмова и серија), а младу Ђорђе Ђоковић (”Пуцњи у Марсеју”, ”Јужни ветар”).

У филму учествује око 100 статиста. За радње попут пуцања из митраљеза и пушака, статисти су професионални војници.

Сценариста и режисер филма је Милослав Самарџић, аутор око 50 књига о Другом светском рату, режисер две ТВ серије и пет документарних филмова. Његова серија ”Краљевина Југославија у Другом светском рату” приказана је на телевизијама у шест држава.

Филм је снимљен најновијим моделом камере Ари Алекса. Коришћен је сет анаморфик објектива најновије генерације. Тонска опрема и рефлектори такође су врхунски.

За оружје, пиротехнику и ефете био је задужен ”Степски соко”, који иза себе има низ домаћих и станих филмова (међу домаћима су ”Краљ Петар”, ”Заспанка за војнике”, као и последњи филмови Емира Кустурице.)

Специфично за филм ”Опкољени” је да има више дана проба, укључујући и генералну пробу, него дана снимања. Пробе су почеле пролећа 2021, како би се глумци што више уживели у улоге.

Трајање филма је 90. минута. Снимање је завршавено 24. септембра 2021, а поспродукција 15. фебруара 2022.

извор: погледи

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ФАЛСИФИКАТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Стефана Првовјенчаног није крунисао папа, него Свети Сава и то руком Јована Крститеља!

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

ПАРТИЈА ПЕНЗИОНЕРА И УДРУЖЕЊЕ “ПРАВДА”: У Бијелом Пољу ДПС-овци ћутали када су примања била 147 евра, данас критикују када су порасла на 450!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!