Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НА ЦЕТИЊУ: На данашњи дан рођен краљ Александар Први!

Пре тачно 135 година, 16. децембра 1888. године, на Цетињу је рођен мој деда, Краљ Александар I, упамћен у нашем народу и као Витешки Краљ Ујединитељ.
Краљ Александар био је син Краља Петра I и Кнегиње Љубице – Зорке, ћерке црногорског Краља Николе Петровића – Његоша. Кум на крштењу био му је, преко изасланика, руски Цар Александар II.
Од 1909. године носио је титулу Престолонаследника. Учествовао је у Првом балканском рату 1912, као и у Другом балканском рату 1913. године. Већ 1914. године, постао је Регент Краљевине Србије и владао у име свог оца, који је теже оболео. У Првом светском рату, био је врховни командант српске војске.
Након смрти Краља Петра I 16. августа 1921. године, до 1929. године, носио је титулу владара Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а од 1929. до 1934. године титулу Краља Југославије.
1922. године оженио се Принцезом Маријом од Румуније са којом је имао три сина: мог оца, Престолонаследника Петра (будућег Краља Петра II), и Краљевиће Томислава и Андреја.
На мог деду, краља Александра I извршен је атентат 9. октобра 1934. године у Марсеју. Пао је као једна од првих жртава високог ранга екстремних идеологија нацизма и фашизма, које су неколико година након овог убиства цео свет завиле у црно. Поносан сам и увек ћу бити, што носим име свог деде, Витешког Краља Александра I Ујединитеља, великог визионара и владара!
У сећање на њега, на Краљевском двору смо отворили изложбу, насловну страну корица брошуре делим са вама, а више о изложби прочитајте на нашем сајту, на линку: https://royalfamily.org/…/izlozba-135-godina-viteskog…/
извор: фејсбук престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГОРАН КИКОВИЋ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Васојевићи вјерни завјету Светог Петра Цетињског!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Икона Светог Ђорђа за пуковника Љубинка Ђурковића, команданта битке на Кошарама!

У БЕОГРАДУ О УБИСТВУ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ, ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нећемо одустати да откријемо убице новинара!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!