Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Долазе газде: Дерек и Габријел у четвртак у Црној Гори, сређују и Балкан!

Савјетник Стејт департмента Дерек Шоле предводиће међуагенцијску делегацију која ће следеће недјеље посјетити Западни Балкан – Косово, Србију, Босну и Херцеговину, Сјеверну Македонију, Црну Гору, као и Хрватску, а турнеју ће завршити посјетом Европској унији у Бриселу, саопштено је из Стејт депармента.

Како наводи Глас Америке, члан делегације биће и замјеник помоћника државнг секратара Стејт департмента и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар. Они ће 15. децембра боравити у Црној Гори.

Шоле ће 12. и 13. децембра у Приштини разговарати с косовским званичницима и другим политичким лидерима о наставку сарадње по низу питања, укључујуц́и напоре САД да унаприједе интеграцију Косова у европске и евроатлантске структуре. Како се наводи, то укључује и дијалог уз посредовање ЕУ за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа Косова и Србије, усредсређен на међусобно признање.

Шоле ће 13. децембра у Београду разговарати са високим званичницима Србије о енергетској безбједности, регионалној економској интеграцији и напретку ка чланству Србије у ЕУ, наводи се у саопштењу.

Такође ће разговарати о улози Србије у јачању регионалног мира и безбједности и континуираном ангажовању Србије у дијалогу уз посредовање ЕУ, истиче се у саопштењу, како би се постигла свеобухватна нормализација односа са Косовом.

Послије посјете Босни и Херцеговини, Шоле ће 15. децембра боравити у Црној Гори, гдје ће са лидерима владе и цивилног друштва размотрити тренутни политички застој у земљи, али и заједничку посвећеност регионалној безбједности и континуираном напретку Црне Горе ка евроатлантским интеграцијама.

На крају европске турнеје, савјетник Шоле ће у Бриселу разговарати са европским партнерима и савезницима о низу глобалних питања, укључујуц́и придруживање ЕУ земаља Западног Балкана, енергетској безбједности, и дијалог између Косова и Србије.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ ТРАЖЕ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!