Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“ДАНУ” НЕЗАДОВОЉНА, БЛАГОТА ЕРАКОВИЋ: Вратите нам ДПС, ове након 2020. године баш брига за нас!

Дукљанска академија наука и умјетности (ДАНУ) упознала је јавност са проблемима с којима се суочава у посљедње три године, а који су углавном производ небриге државе према потребама ове организације. У свом обраћању јавности, које је потписао предсједник ове организације Благота Ераковић, подсјетили су да је ДАНУ једна од ријетких културно-научних и друштвених организација која на научној бази, располажући релевантним подацима, пише, организује симпозијуме и семинаре, сарађује са другим академијама у Европи и свијету о Црној Гори, Црногорцима, кроз историју и савременост.

Дукљанска академија је ушла на велика врата у црногорску савремену друштвену збиљу, показујући и доказујући да неке велике заблуде које су биле затамњене или преузете од других нијесу ничије друго до црногорске, дио њене историје и савремености. У ту сврху служе репрезентативна издања многих књига, студија, расправа… која су многе ствари први пут у савременој историји Црне Горе изнијела на видјело, навео је Ераковић.

Међутим, напомиње он, када се видјело бјелодано шта све Црна Гора има у својој хиљадугодишњој државности и шта је све „препустила“ другима да докажу као своје, онда је та друга страна почела да се поспрдује и проклиње Дукљу и дукљанство, тако да је, подсјећа Ераковић, једно вријеме то служило као пејоратив.

-Треба истаћи само лијеност, а богами и незнање црногорских институција којима су испред носа друге државе као свјетску баштину регистровале државу Дукљу као своју државу („прва српска држава“), Мирослављево јеванђеље… па чак и гусле као свој национални инструмент. О свему овоме појединачно се расправљало у Дукљанској академији, писало, али узалуд. Испаде, ето, да Црна Гора има вишка историје, па је може черечити и посвајати ко год хоће, истакао је Ераковић.

Ово се нарочито, како је рекао, односи на посљедње три године, од када су дошли „ослободиоци“ на власт.

Дукљанска академија буквално речено егзистира од скромних прилога добромислећих људи и оних који знају нашу дјелатност. Сва наша обраћања ресорним министарствима, учешће на конкурсима, па и обраћање самом предсједнику Владе остали су једноставно без одговора. „Велики спонзори“ којима смо се обраћали ту и тамо су симболично помогли, тек толико да се преживи, а за веће инвестиције које смо им конкретно нудили, а на којима Дукљанска академија ради нијесу показали интересовање, наводи се у саопштењу.

Ераковић истиче да тренутно два капитална пројекта чекају да се неко из државне управе или спонзора присјети од које је то важности за Црну Гору. Један је Енциклопедија Црне Горе, јер Црна Гора је, према његовим ријечима, једина држава која нема своју енциклопедију, за коју је прикупљен огроман материјал и за који треба ангажовати велики број сарадника. Други је превод „Историјско-географског атласа Црне Горе“ на неке од свјетских језика, што би могло да послужи као репрезентативан примјерак и поклон страним делегацијама које долазе и посјећују Црну Гору.

Тај страх који се навукао на помен Дукље и дукљанства је истицан из немоћи незналица и из зле намјере да се толика историја и благо којом би се поносиле и много веће државне заједнице препусти другима, који то без икаквих комплекса систематски раде, истакао је Ераковић.

ДАНУ је позвао Министарство културе и Министарство науке, као и саму Владу да врати Дукљанској академији оно што је она имала до доласка „ослободилаца“, а о њеном раду и успјеху, истичу, најбоље говори њен састав, у којем су најистакнутији домаћи и бирани страни сарадници, академици, професори универзитета, научници, ствараоци, умјетници…

Уколико и овај апел буде наишао да ћутање и затворена врата, будите сигурни да ће се у будућем времену расправљати о томе како је једна врсна научно-културна институција остала заборављена и понижена од актуелне власти и политике. Ми реагујемо на негативна скретања у друштву, али нијесмо политичка организација да бисмо свакодневно „бомбардовали“ јавност саопштењима, коментарима, мишљењима, али зато научно, чињенично и са пуном вјеродостојношћу доказујемо и славимо историју, углед и достојанство Црне Горе, закључује се у саопштењу Дукљанске академије наука и умјетности.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!