Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МОНАРХИЈА, СРПСТВО И ЦРНА ГОРА: На данашњи дан рођена кнегиња Зорка, мајка Александра Карађорђевића!

На данашњи дан 1864. године, рођена је моја прабака, Кнегиња Зорка, ћерка Краља Николе и супруга Краља Петра Првог. Иако је живела само 25 година оставила је велики траг у историји. њен живот нераскидиво је био везан за три краља – оца, Краља Црне Горе, мужа, Краља Србије и касније Краљевине СХС и сина, Краља Југославије.
Интересантно је да јој је име до крштења било Љубица, а да је тек тада добила и име Зорка. Кум је био српски кнез Михаило Обреновић који је избором имена поручио да кнегиња Љубица Зорка буде симбол љубави и “зоре новог времена”.
Убрзо након што је родила своје пето дете, кнегиња Зорка умире 1890. године услед компликација изазваних порођајем. У жељи да помогне супрузи Петар је из Беча довео најбоље тадашње лекаре, али није било помоћи. Ни син Андрија није је много надживео и преминуо је само неколико дана након мајке.
На слици може бити: 3 особе
Након што је Краљ Петар на Опленцу изградио задужбину свих Карађорђевића 15. марта 1912. посмртни остаци кнегиње Зорке пренети су тамо.
О њој пише и Краљ Никола у честиткама послатим Краљу Петру Првом, након крунисања: „Наше једномишљење и крвна веза која нас спаја јемство је Српству за вечито и нераздјељиво братство Србије и Црне Горе. То ће братство остати на вијекове свијетло, свето, непомућено и спасавајуће за наш народ. За то се братство за престолом Вишњега моле душе наших српских мученика; томе братству и слози српској бдиће и анђеоска душа моје Зорке, твоје супуге, чија крв и љубав везаће навијек твоје и моје синове“.
Извор: фејсбук престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!