Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ: Успостављен платни промет између Црне Горе и Србије!

Трансакције између грађана и привреде Републике Србије и Црне Горе од данас се могу реализовати директно пошто је успостављен директан платни промет између две земље. Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић је тим поводом истакла да пут регионалне сарадње за Народну банку Србије представља један од кључних циљева, који настоји да поплоча добрим споразумима и сарадњом.

Задовољство ми је што смо успоставили интензивну и плодоносну сарадњу са нашим драгим колегама из централне банке Црне Горе, као и да се сарадња између Црне Горе и Србије на свим пољима интензивирала након сусрета председника две државе Александра Вучића и Јакова Милатовића, навела је Јоргованка Табаковић у саопштењу, објављеном на сајту Народне банке Србије.

Како је навела, са циљем омогућавања ефикаснијег и јефтинијег извршавања платних трансакција у еврима за становништво и привреду, Народна банка Србије обавља функцију оператора Међубанкарског и Међународног клиринг система у девизама и до данас је у њему учествовало дванаест пословних банака са територије Републике Србије, Народна банка Србије и седам пословних банака са територије Босне и Херцеговине.

Према речима Табаковићеве, Универсал Цапитал Банк АД Подгорица – банка која послује на територији Црне Горе, препознала је значај и бројне предности које овај систем пружа и исказала интересовање за учешће у МК систему НБС.

-Од данас, Универсал Цапитал Банк АД Подгорица представља прву банку са територије Црне Горе која је учесник у Међународном клиринг систему у девизама НБС, и она ће имати могућност да, за разлику од алтернативних путева који су најчешће спори и скупи, својим клијентима понуди извршавање трансакција у еврима истог дана, а са знатно нижим трошковима, нагласила је Табаковићева.

Навела је да сваки вид повезивања у финансијском систему може бити само од користи нашим државама и грађанима и да ће једном повезана инфраструктура омогућити још већу размену добара и услуга, а да подршку и ослонац тој размени треба да представља и ефикасан платни промет. Табаковићева је позвала и друге банке са територије Црне Горе да се укључе у Међународни клиринг систем у девизама НБС и искористе предности које он пружа, додајући да интересовања већ има.

Као предности она је навела да учесници имају могућност да за своје клијенте у току истог дана изврше трансакције за налоге који се пошаљу до 14 часова, да је извршавање трансакција између банака са територије земаља региона омогућено по значајно повољнијим условима у односу на алтернативне начине плаћања који су тренутно доступни, да Народна банка Србије као оператор МК система све активности за друге централне банке и банке са територије других земаља учесница у овом систему обавља потпуно бесплатно, односно централним банкама и банкама са територије друге државе учеснице у систему не наплаћује никакве накнаде и да је на овај начин грађанима и привреди Црне Горе омогућен не само директан платни промет са Србијом, већ и са грађанима и привредом Босне и Херцеговине.

-Банке учеснице у МК систему НБС, са територија Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Србије кроз сарадњу са пословним клијентима посредују у међународној трговини, тако да се на овај начин поспешује економски и развојни потенцијал између нас и наших пријатеља – Црне Горе и Босне и Херцеговине, али и између њих међусобно, указала је Табаковићева.

Према њеним речима, овај потенцијал посебно је уочљив ако се узме у обзир значајан обим трговинске размене између земаља у окружењу – и у увозу и у извозу. Табаковићева је истакла да ће прикључење Централне банке Црне Горе у Међународни клиринг у девизама НБС допринети остварењу дугогодишњег циља регионалних економских интеграција и остварењу интереса привреде и грађана наших земаља.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

РАТНИ ТУРИЗАМ: Ускоро аутобуска линија Кијев-Будва!

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НА ЦЕТИЊУ: Принца Филипа примио митрополит Јоаникије, династија везана за Црну Гору!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!