Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БОШЊАЦИ У АКЦИЈИ: Узурпирали Фонд за мањине, а желе и да пресуђују о цивилним жртвама рата!

Чудо ови Бошњаци! Данас су протестовали због предлога да се обештете цивилне жртве агресије НАТО-а и траже да се то прошири и на цивилне жртве у БИХ и на Косову и изгурали своје, јер су предлагачи (Нова српска демократија и ДНП) одустали од свог захтјева! Уз то Бошњаци су узрурпирали Фонд за мањине и тамо дијеле шаком и капом паре само Бошњацима и њиховим организацијама. Због бога су представници осталих националних савјета олучили да њихови чланови у Фонду обуставе рад у тој организацији, како би се блокирао његов рад. 

То је најављено на прес конференцији четири предсједника националних савјета у Црној Гори, која је одржана поводом, како су навели, нерегуларне расподјеле средстава Фонда за мањине за ову годину. Предсједник националног Савјета Муслимана Црне Горе, Сабрија Вулић, казао је да се у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права данас потписују уговори апликаната који су добили новац на конкурсу Фонда.

-Колико је ова расподјела нерегуларна говори податак да су апликанти јуче позивани телефоном да данас дођу у Фонд за мањине у Подгорицу и потписују Уговоре, рекао је Вулић.

Он је казао да нико не зна колико ће њих данас доћи, шта ће бити са онима који се нијесу могли одазвати из удаљенијих крајева Црне Горе.

-Али ће неко сасвим сигурно морати да сноси посљедице због свега овога, истакао је Вулић.

Он је појаснио да национални савјети, у складу са Законом, не могу учествовати на овом конкурсу, наводећи да немају никакав лични интерес.

Једини наш интерес је, да као кровне институције наших заједница мање бројних народа, заштитимо интерес сународника, али и да сачувамо новац грађана Црне Горе, тачније 1,4 милион еура који ће бити нерегуларно потрошени, навео је Вулић.

Према његовим ријечима, Комисија за оцјену квалитета пројеката која је састављена од седам чланова, од чега су њих шест припадници бошњачког народа у Црној Гори, нијесу испоштовали члан 36. Закон о мањинама.

Како је рекао Вулић, у члану стоји да су средства Фонда намјењена заштити и очувању културног и националног идентитета мањинских народа у Црној Гори, „а они су преко половине средстава додијелили тзв. Мултикултуралним пројектима“.

Зато што ће апликанти данас потписати Уговоре и данас ће им бити исплаћен новац, не знамо како. Апликанти ће добити новац, а ревидиране буџете за новац који требају да потроше доставиће идуће године, навео је Вулић.

Он је рекао да се не зна на који начин је новац пребачен на рачун Фонда.

То је питање за трезор, јер је до сриједе био рок да се доставе налози за исплату, што значи да је неко мимо рокова и чекања евентуално пристиглих жалби поштом, с обзиром да је рок за жалбе био до 26., доставио захтјев за пребацивање новца на рачун Фонда за мањине, навео је Вулић.

Предсједник Хрватског националног вијећа, Звонимир Дековић, казао је да појединци, али и коруптивни лоби, вођени личним амбицијама, желе расподијелити новац Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, која требају и морају бити намијењена мањинским народима.

Он је казао да се преко 800 хиљада еура из Фонда дијели појединцима и невладиним организацијама које не би никако смјеле бити ни апликанти, а камоли корисници средстава.

-У првом конкурсу, на којем се дијелило 1,4 милиона еура за шест националних мањина, хрватски народ у Црној Гори добио је 3,5 хиљада еура, навео је Дековић.

Он је указао на пројекте који су добили од десет хиљада до преко 20 хиљада еура: Удружење фотографа, књиговођа, рачуновођа, подршка особама с инвалидитетом, као и на пројекте на лична имена које је Комисија за вредновање препознала као оне који јачају посебност појединих националних мањина у Црној Гори.

-Све у свему, 150 физичких лица добило је средства, а одбијено је преко 60 невладиних удружења које се баве мањинским питањима,рекао је Дековић.

Како је навео, предсједница Грађанске алијансе и Иницијативе младих за људска права добила је на конкурсу десет пута више новца од хрватског народа у Црној Гори, а уједно је и чланица Управног одбора Фонда за заштиту и остваривање људских права. Дековић је поручио да у Хрватском националном вијећу Црне Горе никад неће пристати на то да као мањински народ „буду само украс Црној Гори“.

Предсједник Српског националног савјета, Момчило Вуксановић, истакао је да тренутни развој догађаја у вези с Фондом за заштиту и остваривање мањинских права није излован случај, већ представља наставак вишегодишњег проблема са којим се суочава Српски национални савјет.

-Ради се о томе да се, пројекти српских организација и појединаца, Срба који се залажу за очување идентитета српског народа на простору Црне Горе у потпуности елиминишу. У последњих пет, шест година потпуно смо изоловани. То се десило и са другим националним савјетима ове године, навео је Вуксановић.

Он сматра да је Фонд узурпирала Бошњачка странка, појашњавајући да је од седам чланова Комисије за вредновање пројеката шест из Бошњачке националне заједнице.

-Значи они у потпуности контролишу расподјелу средстава и та средства додијељују повјереницима својих политичких структура и партија, као и водећих невладиних организација, рекао је Вуксановић.

Он је најавио да ће предложити националним савјетима и вијећима да њихови представници „замрзну функције у Фонду, чиме би се на неки начин блокирао рад фонда јер не би могли да доносе одлуке уз саглсаност представника националних заједница.“

Предсједник Ромског савјета, Менсур Шаљај, казао је да нису у потпуности задовољни подјелом средстава из Фонда за заштиту и остваривање мањинских права.

-Сматрамо да се наша солидарност злоупотријебила и да су пројекти за нашу заједницу у укупном износу мањи за више од 40 хиљада еура, за разлику од прве подјеле у јулу ове године која се није десила, рекао је Шаљај.

Он сматра да се Комисија Фондом за заштиту и остваривање мањинских права огријешила о припаднике ромске заједнице.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ФАЛСИФИКАТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Стефана Првовјенчаног није крунисао папа, него Свети Сава и то руком Јована Крститеља!

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

ПАРТИЈА ПЕНЗИОНЕРА И УДРУЖЕЊЕ “ПРАВДА”: У Бијелом Пољу ДПС-овци ћутали када су примања била 147 евра, данас критикују када су порасла на 450!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!