Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ: Нема одлагања, попис почиње у четвртак!

Предсједник Скупштине и један од лидера коалиције ЗБЦГ Андрија Мандић казао је вечерас гостујући у Слободној зони са Драженом Живковићем да попис креће 30. новембра и да је то договор парламентарне већине.

То је одлука Владе Црне Горе. Попис је требао да се одржи 2021. године и то треба понављати. Нико тада није бранио колегама из опозиције да и тада интервенишу са овим промјенама. Мислим да су ове промјене на мјесту али је то могло бити урађено и раније. Ми можемо стићи све што је договорила Влада са опозицијом. На колегијуму ћу отворити причу око формирања привременог скупштинског одбора који би се тиме бавио, казао је Мандић.

Лидер НСД-а тврди да су 2011. године током пописа били свјесни да као опозиција нису могли добити одређену контролу тог пописа, као што ДПС сада има, већ су имали просто посматраче.

Данашњи предлог опозиције о изради софтвера је веома квалитетно. Помоћу софтвера ће сваки грађанин моћи да провјери јесу ли подаци са пописнице унијети на прави начин, казао је Мандић.

Он је јасан да је све спремно за попис и да Влада и парламентарна већина имају обавезу да све спроведу.

-Монстат је толико напредовао од 2011. толико да они могу давати савјете за попис статистичким агенцијама у региону, казао је Мандић.

Нова обавеза парламентарне већине је да обнови правосуђе.

Они су по свим овим објавама доживјели правосудни земљотрес. Појединци могу да се идентификују који су уништили углед правосуђа. Ако сте судије, ви имате божанско овлашћење да одлучујете о судбини људи. А ако их ухвате, онда очекују исти третман као и сви остали. Не. Потребан је посебан третман. То је најважнији дио власти и морају да сносе одговорност, казао је Мандић.

Коментаришући објављену СКY преписку а која се тиче државног удара, Мандић тврди да је највећи ослонац у тој причи био директан телевизијски пренос и да су сви могли видјети о чему се ради.

-Тај пренос је утицао и на едукацију грађана јер је та судница била црна кутија. Много се наде полагало у Мирка Велимировића и Сашу Синђелића који су требали да шокирају Црну Гору. Нама је требала да се зада таква политичка штета од које се никад не би опоравили, казао је Мандић.

Читава пресуда је, тврди он, била монтирана, а исто важи и за процес Небојше Медојевића о наводном прању пара.

Преписка СКY апликације говори оно што зна читава Црна Гора. У Црној Гори се све зна. Ово је један важан доказ како се то монтирало. Ја сам сигуран да ће још много доказа испливати. Како вријеме буде одмицало појављиваће се све више и више тога. Чак и прије него што је почео процес, најтеже је било док то није почело. Кампања ГСТ-а је била таква да вас људи гледају мрко јер су под утицајем пропаганде да сте ви терориста, подвукао је он.

Са друге стране, додаје Мандић, је убијено 60 младих људи у рату кланова и то је по некима нормално.

-Видите и преписке са Цетиња. Када се хвата веза за неку сарадницу која је ћерка неких интелектуалаца са Цетиња, не заборавља се да се каже да је она Црногорка. Могла је она бити ћерка Српкиња али тад не би било мјеста у суду. Та национална дискриминација је била евидентна иако су причали да смо грађанска држава, казао је Мандић.

Додаје да су те формулације о тракторима и отварању граница биле лоше јер не могу бити срећни ни једни ни други.

У коначном то се не може завршити на добар начин. Имали смо среће да смо 30. августа без сукоба, без било каквог чуда дошло до демократске смјене власти и ту морам указати на одговорност ДПС-а да нису прешли границу која би довела до сукоба у Црној Гори, подвукао је он.

Коментаришући притвор предсједника општине Будва Мила Божовића Мандић тврди да се притвори претварају у врсту мучења.

-То је радио бивши ГСТ. Када је ухапшен Мило Божовић, он је ухапшен када је требало нанијети политичку штету коалицији ЗБЦГ уочи парламентарних избора. Постојала је политичка конотација свега тога. Ја Божовића знам још од кад је био дјечак од 20 година и тешко ме неко може убиједити да је припадник те породице могао да се упетља у једну такву радњу шверца наркотика, казао је Мандић.

Наглашава да ако би неко био јавна личност а да се бави и трговином наркотика – а толико година бити припадник опозиције, не уклапа се.

Ако се правоснажно докаже да је то тачно извинићу се ГСТ-у и Црној Гори. Исто бих урадио и са државним ударом али чврсто вјерујем да то није тачно. Оно што ме вријеђа и што се злоупотребљава је да људи желе да ону велику подршку коју смо имали у Будви је да желе да отму ту општину. Човјек таквог угледа уз подршку својих органа треба да се врати својој кући, подвукао је Мандић.

Презумпција невиности не дозвољава да сви узму камен, тврди Мандић, као што су сви то радили приликом државног удара.

Тврди и да је одбјегли бизнисмен Душко Кнежевић интересантна личност.

Људи који су толико прошли као Кнежевић то све треба да запишу као свједочанство новим генерацијама. То што смо ми прошли, мислим да генерације насљедника неће доживјети. Оно што наша јавност зна а то је да је Душко Кнежевић осумњичен да је финансијер ДФ-а до афере Снимак а онда је осумњичен да је финансијер ДПС-а. Тада је кренуло урушавање те пословне империје, казао је Мандић.

Тврди и да је водио један анкетни одбор за приватизацију Телекома и саслушавали су Мила Ђукановића тада, али оно што је у процедуралном смислу битно, а то је да ти одбори којим предсједава опозиција су углавном иницирани од стране опозиције.

Да би се формирао анкетни одбор, потребна је иницијатива 27 посланика а када се то изгласа то треба да се упути министру правде да се види је ли покренут судски поступак или не, казао је Мандић.

О избору Расулбеговића: Поносан сам што смо као српски политичари гласали за њега
Коментаришући тврдње ДПС-а да ће управо он бити фактор опструкције, Мандић тврди да је у првих мјесец дана од кад је изабран изабран седми судија Уставног суда.

Ми смо подржали првог Албанца као судију Уставног суда у историји као Срби. Каријера му говори да има вриједности које га опредјељују за судију Уставног суда. Посебно ми је драго што смо ми као српски политичари пронашли формулу односа коју смо толико дуго тражили. Када је дошло до гласања за судију који је национално Албанац, ДПС није желио да гласа под изговором да се нису договорили Бошњаци и Албанци, казао је он.

Говорећи о избору Врховног државног тужиоца, Мандић тврди да је за то потребно 2/3 подршке.

-Ако би се десило да не добије, онда друга два кандидата која нису чланови ТС а то су господин Марковић и Сузана Мугоша, онда они треба да дођу у одбор за политички систем, буду саслушани, и онда сва три кандидата долазе на листу за гласање гдје је довољно 3/5. Што се тиче Судског савјета, претходни скупштински сазив је утврдио пријављене на конкурс и обављени су разговори са 11 кандидата али тај претходни Одбор није завршио посао до краја да предложи три кандидата. Нови одбор треба да провјери шта је претходни одбор радио и да изаберу три кандидата, подвлачи Мандић.

На питање како је задовољан функционисањем Владе с обзиром да је у пет до 12 дошло до формирања већине од 30. августа изузев УРЕ, Мандић каже да је њено формирање било компликовано.

-Нажалост, нису ту сви, али су постојале различите турбуленције у преговорима. Могу да кажем да смо ми, као други по снази политички субјект у парламентарној већини, пристали на нешто што многима није било драго. Нама није дозвољен улазак у Владу због неких међународних фактора. Ипак, било је прихватљиво да добијемо мјесто предсједника Скупштине. То је потпуно природно. Договор је да кроз годину дана уђемо у власт, али би и било важно да ако све иде ишло добром динамиком да покажемо да можемо радити заједно и да дајемо резултате којима би били задовољни грађани Црне Горе, подвукао је Мандић.

Тврди да су потписали да ће ова власт трајати четири године. Пропаганду је, наводи предсједник Скупштине, да постоје одређени факти за које су се увијек залагали.

-Ја не желим да ускратим било коме права која га следују на основу Устава и Закона. Желимо да Црна Гора буде држава са високим платама и пензијама. Данас људи не вјерују једни другима, то је постало страшно. Ако се почнемо ослањати једни на друге онда можемо пронаћи формулу задовољства, казао је Мандић.

Говорећи о информацији о продаји Електропривреде, Мандић наводи да је било ријечи о томе али да се неће продавати.

-То је наше најважније предузеће и биће главни ослонац наше економије и ослонац за нашу енергију. То треба да буде економска супстанца која Црну Гору покреће напријед. Тој причи о продаји смо се насмијали. Не да је не треба дирати, већ је унапређивати, казао је Мандић.

Коментаришући избор директора Рудника угља Пљевља, Мандић тврди да је борд директора изабрана претходна Влада а који нису хтјели да уваже чињеницу да је од оснивања РУ Пљевља та институција није имала бољег директора од Милана Лекића.

Ако се неки људи докажу, онда их треба подржати. Ако су неки лоши, па чак и да долазе из редова НСД-а, рекли би им да су били лоши, подвлачи Мандић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!

СЛАЂАНА КАЛУЂЕРОВИЋ ПОРУЧИЛА МИЛУ: Вук длаку мијења, али ћуд никада!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!