Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕЛИ ДВОР: Принцеза Катарина донирала апарате за слух!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су данас уручили веома важну донацију нових апарата за скрининг слуха обезбеђених за десет болница у Србији. Предаја је обављена у Краљевском двору у Београду уз подршку Министарства здравља, које је представљао Државни секретар г. Александар Милошевић, и и г. Дeјвидa Морганa, заменикa шефа мисије Амбасадe Канаде у Србији.

Захваљујући великодушности донатора Лајфлајна Канада у октобру прошле године у Торонту и Нијагариним водопадима организована су два веома успешна хуманитарна догађаја, у складу са заједничком визијом пружања преко потребне подршке унапређењу здравствене заштите новорођенчади и деце широм Србије. Главни циљ тих догађаја био је да се осигура да болнице у Србији добију опрему за скрининг слуха. Хуманитарна организација Лајфлајн Канада је под покровитељством Њеног Краљевског Височанства и више од 30 година са огромним ентузијазмом, љубављу и бригом пружа подршку свима којима је помоћ потребна у Србији и Републици Српској.

Данашњем уручењу у Двору присуствовали су и директори и представници прималаца донације, Општих болница из Алексинца, Ваљева, Врбаса, Врања, Вршца, Кикинде, Параћина, Пожаревца, Смедерева и Ћуприје, као и чланови Краљевског медицинског одбора и Краљевског комитета за скрининг слуха.

Државни секретар г. Милошевић се испред Министарства здравља и министарке Њ.Е. проф. др Данице Грујичић захвалио Њиховим Краљевским Височанствима, Хуманитарној организацији Лајфлајн из Канаде, као и свима који су дали свој допринос да се оваква једна донација спроведе у дело, истакавши да је ово још један велики Принцезин допринос. Задовољство Aмбасаде Канаде у Србији на овој донацији и успешној сарадњи је у свом говору истакао и г. Морган.

Проф. др Зоран Комазец, члан Краљевског комитета за скрининг слуха, детаљније је објаснио како донирани апарати функционишу и да је њихов посебан значај управо у томе што омогућава рано откривање глувоће или наглувости. Неонатални скрининг омогућава да се за дете од старости већ од једног или два дана утврди потстојање проблема и да се упуте даље на коначну дијагностику. „Након раних и адекватних утврђеног стања и рехабилитације, као епилог целе ове приче добићемо децу која развијају говор који је једнак или готово једнак са њиховим чујућим вршњацима.“

„Верујем да ниједна новорођена беба не сме да напусти болницу без троминутног теста слуха, како би се проверило да нема проблема са слухом. Чврсто верујем да свака болница треба да има могућности да ради тај тест и да се родитељи морају охрабрити да њихова деца обаве ову контролу, и тако буду сигурни да је све у реду. Апарати које данас донирамо омогућиће брз, тачан и неинвазиван преглед слуха новорођенчади, што ће значајно побољшати могућност раног откривања тегоба са слухом и правовремене интервенције, захваљујући великодушности донатора Лајфлајна Канада.

Никада не смемо престати да подржавамо наше здравствене установе и да се боримо за бољу будућност наше деце. Захвална сам на прилици да помогнем нашим људима. Наша је дужност да увек будемо ту за народ Србије и Републике Српске“, изјавила је овом приликом Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су веома захвални г. Зорану Ћурчину, породици Јерић, г-дину и г-ђи Џону и Лани Вујичић, Комитету Нијагариних водопада на челу са г-ђом Џорџином Кирали и г. Риком Середом, као и члановима одбора и донаторима Лајфлајна Канада.

Принцеза Катарина и Краљевски одбор за скрининг слуха, чији је оснивач Њено Краљевско Височанство, константно апелују на важност коришћења опреме за рану дијагностику у свим породилиштима, како би се проблеми са слухом уочили у периоду када раном интервенцијом и правилним третманом може да се обезбеди квалитетнији живот. Када се открије на време, оштећење слуха може се превазићи слушним апаратом или кохлеарним имплантом, а говорне способности и развој детета ће се одвијати нормално.

Принцеза Катарина је током данашњег догађаја такође рекла: „Морамо мислити на будућност Србије. Наша деца морају да науче радост давања. Наша деца уче од нас, а када ми помажемо својој деци у томе, онда градимо земљу која ће имати срце, градимо земљу која ће знати да помаже другима. Није важно шта имамо, важно је шта дајемо. Ако људи могу да замене поседовање са давањем, мислим да ће бити много срећнији, и много поноснији на своју децу док одрастају”.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОМПРОМИСИ БЕЗ КОМПРОМИСА: Полиција на ћирилици!

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

predrag

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

markokovac

СРПСКА СТВАРНОСТ: Сваки Србин данас је Марко Ковачевић!

kosovo-je-srbija-1068x602

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

novoamer

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

dejan-djurovic-1-2

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!