Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ХОЛОКАУСТ: Егзекутори у Јасеновцу суровији од нациста!

Уз подсјећање да је на данашњи дан прије 79 година ослобођен озлоглашени концентрациони или боље речено – камп уништења “Аушвиц”, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је указао и на други по величини логор Треблинку, те истакао да се такав “један локални Аушвиц, налазио и на простору тадашње окупиране и распарчане Краљевине Југославије”. Мандић је нагласио да је представник народа који је заједно са јеврејским народом дијелио тужну судбину, али и херојску борбу против нацизма и фашизма.

Скупштина Црне Горе у сарадњи са Јеврејском заједницом Црне Горе обиљежила је данас Међународни дан сјећања на жртве Холокауста – 27. јануар.

Видјећемо Јасеновац и бројне друге логоре у којима су Срби, Јевреји и Роми заједно дијелили судбину јагњади окружених свирепим вуковима. Егзекутори у тадашњој НДХ, која је контролисала и један дио данашње Црне Горе, били су подједнако, ако не и свирепији него што су били њихови савезници по злу у нацистичкој Њемачкој, казао је предсједник Скупштине.

Мандић је истакао да је обавеза “да сви дамо свој допринос како се идеје и идеологије које су довеле до највећег злочина у историји човјечанства никада не врате”, те захвалио Јеврејској заједници и њеним представницима који су “увијек чинили интегрални дио нашег друштва и један од најљепших драгуља мозаика различитости који називамо Црном Гором.”

Изузетно је важно да сви заједно сачувамо јединственост Црне Горе оличену у различитости култура које је чине и као предсједнику Скупштине Црне Горе, дужност ми је не само да позивам, већ да предано радим како би остварили дијалог између свих страна, дошли до помирења и изградили стабилно друштво. Ујединимо се око онога што нам је заједничко и одбацимо било какву помисао на мржњу која, како нас и историја учи, јако лако изопачи људска срца, казао је он.

Мандић је позвао све да се заједно помоле за мир у свијету.

– Данас, одајући пошту свим страдалима у Холокаусту, молим вас да се помолимо за мир свуда у свијету. Ако сви људи пожеле мир и буду предано радили на томе да завлада мир на оним мјестима гдје данас имамо рат, мир ће сигурно побиједити и доћи ће благостање за сваког појединца на овој планети, навео је Мандић.

Појашњавајући да изложба под називом “Тишина разорених зидова” коју је креирала Јеврејска заједница Црне Горе представља драгоцјени приказ фотографија синагога које су уништене за вријеме Холокауста, предсједница Јеврејске заједнице Црне Горе Нина Офнер Бокан је нагласила да је ова умјетничка поставка подсјећање да је политички погрешно вођена идеологија нациста занесених истребљењем јеврејског народа имала за циљ и уништење комплетне културне баштине, односно брисање свих трагова постојања јеврејског народа.

Офнер Бокан је нагласила да су ријечи,,никад више”, након што је свијет осудио Холокауст биле обећање да се трагедија каква је био Холокауст неће поновити, али и да упркос томе и данас свједочимо огромним изазовима са којима се суочава свијет управо у спречавању понављања историјских грешака. Сјећање на Холокауст, како је казала, не смије остати само обавеза према прошлости, већ и кључ за обликовање будућности.

Кроз болну историју јеврејског народа, позвани смо на активно супротстављање предрасудама, мржњи и нетолеранцији. Ипак, свједоци смо пораста антисемитизма у Европи и шире, али с поносом можемо рећи да се Црна Гора одупире овом злу, као изузетан примјер мултинационалног заједништва, гдје различите етничке групе живе у складу, стварајући богатство разноликости које чине срце ове земље. У име свих Јевреја као и у име Јеврејске заједнице Црне Горе желим изразити дубоку захвалност Црној Гори за једногласно усвајање амандмана за изградњу прве синагоге у Црној Гори, прве која ће од темеља бити изграђена у Европи након Холокауста, казала је Офнер Бокан.

Поводом овог важног датума предсједник Скупштине и предсједница Јеврејске заједнице, симболично су запалили шест свијећа, у знак сјећања на 6.000.000 страдалих, након чега су присутни били у прилици да погледају и изложбу под називом “Тишина разорених зидова“, коју је креирала Јеврејска заједница Црне Горе. Изложба представља драгоцјени приказ фотографија синагога уништених током Холокауста.

Догађају су присуствовали посланици, представници дипломатског кора, као и чланови и пријатељи Јеврејске заједнице Црне Горе.

извор: дан

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОМУНИСТИЧКА ЛИЈЕВА СКРЕТАЊА, ЗЛОЧИНИ ТИТА И ЂИЛАСА: Превентивне ликвидације у Црној Гори, од јаме до јаме – четници главни непријатељи!

ТУЖИЛАШТВО БУДНО ПРАТИ, АЛИ СРБЕ: Испитаћемо је ли Николаидисова лутка спаљена по закону!

СТАВ, ВЕЛИМИР АБРАМОВИЋ: Да би опстала Србија треба да буде краљевина!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

додик8

МИЛОРАД ДОДИК: Јаков нас вријеђа, можда га пустимо да се види са муслиманима!

бојнама

Андрија Мандић: Изградити Меморијални центар “Бојна Њива”!

Sahrana

НА ДАНАШЊИ ДАН 1992. ГОДИНЕ: Муслимани убили српског свата на Башчаршији, почео рат у БИХ!

herceg novi 5 foto d vukajlovic

БОКА КОТОРСКА: Министар Ђорђе Милићевић захвалио се Србима што чувају национални идентитет, обећао помоћ Србије!

Stevan-Katic

СТЕВАН КАТИЋ: Људи не разумију карневалске феште, а ни шарм Медитерана!