Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ: Сјећање на Дражу живјеће док је Срба!

Његова мученичка смрт створила је око његовог имена ореол светог ратника. Временом ће тај ореол бивати све већи, а име Дражино све славније.” – Свети владика Николај Велимировић.
Драгољуб Дража Михаиловић, српски и југословенски официр, армијски ђенерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у Другом светском рату, стрељан је од стране комуниста 17. јула 1946. године. Ни данас се не зна где је гроб овог јунака.
Гробно место се не зна, али сећање живи и живеће док постоји наш народ! Нека је вечна слава и хвала нашем Чичи! Својом борбом против окупатора, сврстао се у ред највећих витезова и бораца за слободу нашег народа.
Иако тешко оклеветан од тоталитарног комунистичког режима после Другог светског рата у Југославији, добио је многа одликовања за допринос савезничкој победи у рату, укључујући Легију заслуга САД, коју му је доделио председник Труман постхумно 1948. године, и француски ратни крст oд генерала Шарл де Гола 1943. године.
Занимљиво је рећи да је 17. јул 1986. године у Лос Анђелесу, градоначелник Том Бредли прогласио Даном Драже Михаиловића, а присетимо се и како је о генералу Михаиловићу 1979. писао Роналд Реган, који је касније постао председник САД – „Волео бих да може да се каже да је овај велики јунак последња жртва збуњене и бесмислене политике западних влада у суочавању са комунизмом”, као и Ричард Никсон, 1966.
Док је још толико лажи о овом јунаку ширено у отаџбини, он је био хваљен у свету.
Престолонаследник Александар Карађорђевић
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НОВИ ПОЧЕТАК ИЗ КАЗАЊА: БРИКС за Јужне Словене, нову Европу и свијет!

ОСТРОШКА ТРАГЕДИЈА, 81 ГОДИНУ ПОСЛИЈЕ: Док је Срба и Бјелопавлића памтиће се јунаштво пуковника Баја Станишића!

СРБИ И АМЕРИКА: “Чикашка кестенијада”, чувају обичаје из родног краја!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vuk-orovic

ВУК ОРОВИЋ, СРПСКА ДЕМОКРАТСКА ИНИЦИЈАТИВА: Неопходно да српски политички актери у Црној Гори учврсте свој утицај на власт!

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!

grafika

ДПС РЕВОЛУЦИЈА: Попис декласирао бивши режим, најављују излазак на улице! Кривуље раста и пада се приближиле, пријети смак ЦГ!