Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЊУЈОРК: Парастос Михајлу Пупину, великану српске науке!

У знак сећања на 89. годишњицу упокојења чувеног српског научника Михајла Идворског Пупина, на гробљу „Wоодлаwн” у Њујорку одржан је парастос. Церемонију су предводили парохијски свештеници Српске православне цркве у Њујорку, уз присуство бројних чланова српске заједнице и особља Генералног Конзулата Републике Србије, на челу са Генералним конзулом др Владимиром Божовићем.

У свом обраћању, отац Живојин подсетио је присутне на Пупинов неизбрисив допринос научном свету, развоју телекомуникација, као и његовој родној земљи и српском народу у дијаспори. Пупин, који је свој интелектуални таленат користио на добробит свих, оставио је дубок траг не само у науци, већ и у срцима својих сународника.

Др Владимир Божовић истакао је Пупина као симбол једне епохе, нагласивши његово нераскидиво обележје које и данас инспирише. Пупинов живот, испуњен тешкоћама али и непоколебљивом љубављу према свом народу, послужио је као пример истрајности и оданости својим коренима и вредностима.

Његово дело, од академског доприноса на Универзитету Колумбија до добитника Пулицерове награде за аутобиографију „Од пашњака до научењака”, представља трајно наслеђе које надахњује. Пупинова филантропска делатност, подршка српској младежи и културним институцијама, само су део његовог великог доприноса српском народу и отаџбини.

Посебно је истакнута Пупинова улога у дипломатским напорима током Париске мировне конференције, што је имало кључан утицај на територијалне добитке за Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Генерални конзул Божовић изразио је дубоку захвалност Пупину, нагласивши да његова интелектуална величина и човекољубиво опредељење настављају да инспиришу српску заједницу у САД.

Парастос у Њујорку био је прилика да се подсетимо и одамо почаст Михајлу Идворском Пупину, човеку чија дела и живот представљају вечно наслеђе и инспирацију за будуће генерације.

извор: сербиан тимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

САВЕЗ СРБА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ, УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА О МИЛОЈКОВОЈ ВЛАДИ: Пуно корито се никада није могло мјерити са људском чашћу!

ПОВОДОМ НОТЕ О ЈАСЕНОВЦУ: Тито ријешио проблем Хрвата, не воле подсјећање на сопствене злочине!

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

spajic-3

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

moskvaigor

МОСКВА: Приказан филм Игора Дамјановића “Крај неоколонијализма – Централноафричка Република”!

ivan

ОДВРАТНИ ДПС, ИВАН ВУКОВИЋ: Важнији му Хрвати од Срба!

penzija33

ПРЕДСТАВНИЦИ ПЕНЗИОНЕРА: Нећемо повећање чланарине, Савез пензионера је и даље филијала ДПС-а!

duskotrifun

“СРПСКА КУЋА”: Вјечне теме пјесника Душка Трифуновића!