Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРЕДЛОГ ЗА ПОШТОВАЊЕ: Српски службени језик у Црној Гори!

НВО “Сердар” поздравља и подржава иницијативу посланице Демократске народне партије Маје Вукићевић да српски језик добије статус службеног језика у Црној Гори.

Поред отворене политике затирања историјског, културног и духовног идентитета Црне Горе која траје у континуитету од осамостављења Црне Горе. Активном дугогодишњом пропагандом, бивши режим, имао је за циљ угњетавање Срба у Црној Гори и затирању српства међу становништвом.

То је превасходно рађено штампањем уџбеника на латиници, увођењем црногорске граматике. Преко ноћи из уџбеника су нестали Свети Сава, Теодосије, Јефимија, Стефан Лазаревић, Константин Филозоф, Јован Јовановић Змај, краљ Никола Први Петровић, Јаков Игњатовић, Милован Глишић, Стеван Сремац, Јанко Веселиновић, Љубомир Ненадовић, Богдан Поповић, Јован Скерлић, Милутин Бојић, Душан Васиљев, Оскар Давичо, Александар Вучо, Антоније Исаковић, Александар Тишма, Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Милорад Павић, Бранко Радичевић, Мира Алечковић.

Уцјенама, пропагандом и политичком индокринацијом одузето је национално биће већини српског народа и исти је по основу државности преведен у нову нацију Црногорци, измењен им је језик и писмо некритичким и насилничким односом. Тако нису радили ни Турци за вријеме вишевековног ропства. Српској заједници у Црној Гори отворено су пријетили асимилацијом и нестајањем, што представници власти .

Зато поздрављамо и подржавамо иницијативу посланице Демократске народне партије Маје Вукићевић јер Срби у Црној Гори морају тражити своја права, право на националне културне институције и своје уџбенике историје и језика и књижевности. До тога мора доћи јер Црна Гора у супротном, може запасти у још дубље подјеле. Да би се то избјегло, односи између Црногораца и Срба у Црној Гори треба да буду уставно-правно регулисани на демократски начин. Језик и писмо су камен темељац националног идентитета, па тако и дијеле судбину народа – закључује се у саопштењу НВО “Сердар”.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

глосариј

ЗАБРИНУТИ ЧИТАЛАЦ, КОРУПЦИЈА ИЛИ БРИГА О ГРАЂАНИМА: Нови министар здравља бира само кадрове одане власницима “Глосарија”!

ustav-crne-gore-constitution-of-montenegro

ПОГЛЕД НА НАЈВИШИ ПРАВНИ АКТ: Устав – зла коб ДПС-овске Црне Горе!

братунац08

ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА-СРЕБРЕНИЦА: Срби да схвате са киме живе, српски душмани Србима товаре своје злочине!

дуско

ДУШКО КНЕЖЕВИЋ: Пацови на плафону, тражим сусрет са митрополитом и собу са Милом Божовићем!

JELICA2

ПРОФ. ДР ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ: Српски писци да провјере како су уписани у базу података националне библиотеке, могуће је да умјесто српском припадају црногорском језику!