Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У Влади Србије: Срби у Мађарској хоће да купе зграду за интернат

Премијерка Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Самоуправе Срба у Мађарској о начинима за унапређење положаја српске мањине у тој земљи, истакавши да ће Влада Србије помоћи у реализацији проритетних пројеката, али и на превазилажењу бироктратских препрека како би већ одобрена средстава мађарске владе за пројекте од изузетног значаја за наш народ могла да буду искоришћена.

Саговорници су премијерки Брнабић пренели да је политички статус Срба у Мађарској у овом тренутку на историјском максимуму, а да и даље има простора за напредовање кроз рад Мешовите међувладине комисије.

Представници Самоуправе Срба у Мађарској указали су да је веома важно да ученици добију уџбенике на српском језику и ћирилици, географске и историјске атласе и букваре и да би таква помоћ матице била од изузетног значаја. Посебно је наглашено да би помоћ Србије била драгоцена уколико би се обезбедила недостајућа средства за проширење образовног центра „Никола Тесла“ у Будимпешти, за куповину зграде за школски интернат, јер је то стециште српских ђака уз целог региона, не само Мађарске.

Међу приоритетима је и школа у Сегедину, града који слови за световни центар српске заједнице, а за чију изградњу су обезбеђена средства. Премијерка Брнабић је саговорницима поручила да ће Влада Србије предузети конкретне кораке како би се реализација започетих пројеката привела крају, школа у Сегедину добила правни статус института од јавног значаја и интензивирао рад Међувладине мешовите комисије.

Састанку у згради Владе Србије присуствовали су и председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор и делегат и портпарол српска националности у Парламенту Мађарске Љубомир Алексов и директорка српског обданишта, основне школе, гимназије и колегијума „Никола Тесла“ у Будимпешти Јована Ластић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СМИЈЕШНО И ТРАГИЧНО: Док у Црној Гори расте српски бунт због Резолуције о Сребреници, Јаков у Мајамију отвара Самит младих НАТО-а!

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

глосариј

ЗАБРИНУТИ ЧИТАЛАЦ, КОРУПЦИЈА ИЛИ БРИГА О ГРАЂАНИМА: Нови министар здравља бира само кадрове одане власницима “Глосарија”!

братунац08

ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА-СРЕБРЕНИЦА: Срби да схвате са киме живе, српски душмани Србима товаре своје злочине!

дуско

ДУШКО КНЕЖЕВИЋ: Пацови на плафону, тражим сусрет са митрополитом и собу са Милом Божовићем!

JELICA2

ПРОФ. ДР ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ: Српски писци да провјере како су уписани у базу података националне библиотеке, могуће је да умјесто српском припадају црногорском језику!

Svetislav Lutovac isto

ИНТЕРВЈУ, СВЕТИСЛАВ ЛУТОВАЦ, ДОКТОР БЕЗБЈЕДНОСТИ: Изневјерена очекивања 30. августа, сувереност Црне Горе под знаком питања, а са кадровима ДПС-а у новој власти нема обрачуна са бившим режимом!