Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Мило да врати круну краља Стефана Дечанског: Не иду заједно Тачи и Немањићи!

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) саопштио је данас да захтева од државе Црне Горе да врати Србији круну Светог Краља Стефана Уроша трећег Немањића Дечанског.

Реч је о круни која је настала почетком 14. века за потребе крунисања овог српског владара и краља Душана Силног, а касније цара. Познато је да је ова круна завршила у Црној Гори као поклон Карловачке митрополије Српске православне цркве, црногорском владики и највећем српском песнику Петру Петровићу Њагошу, приликом његовог сусрета са тадашњим митрополитом – навео је ПОКС.

Како је ПОКС саопштио, “круна се од тада чува на Цетињу, последњи пут је употребљена приликом крунисања књаза Николе за црногорског краља 1910. године, а том приликом из симболике се књаз Никола крунисао једином поуздано сачуваном српском круном Немањића”.

Црна Гора мора вратити Србији једину преосталу српску круну Немањића, с обзиром на проглашење своје независности, негирања било какве везе са Србима, а на крају отимањем српских светиња. Петар Петровић Његош и краљ Никола Петровић знали су значај српске круне и са поносом су је држали у својим одајама на Цетињу и на глави, али будући да је данашњем председнику Црне Горе пријатељ Хашим Тачи и сви непријатељи Србије и да се гнуша свега што је српско, не постоји ни један разлог да круна остане на територији данашње Црне Горе – изјавио је председник ПОКС, посланик Жика Гојковић.

Он очекује да ће председник Црне Горе, Мило Ђукановић, “једва дочекати да се реши ове српске светиње која њега и остале грађане Црне Горе подсећа на време када су Срби и сви Црногорци били један народ, делили исте муке и славили исте победе”.

Извор: Директно

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

“КАМИОНЏИЈСКА БАЈКА” У ЧИКАГУ: Представа о српској дијаспори, како добити зелену карту и како са пута скренути на ауто-пут!

СНО ВАСОЈЕВИЋА: Тражимо референдум о Резолуцији о Сребреници!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Grad_zenica_panorama

ГЕНОЦИДНИ ПОДАЦИ, ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ СРБА У БИХ: У Зеници живјело 24.500 Срба, а сада око 1.000!

osman

ГОВОРИ СЕ О ЗЛОЧИНИМА, ПА ДА НЕ ЗАБОРАВИМО: Крвави пир Османа Растодера под Чакором!

porfirije-banja-luka

ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СПРИЈЕЧИЛИ ДА ДОЂЕ НА КОСМЕТ, ЦРКВА ПОРУЧИЛА: Нећемо оставити свој народ, забрана слика прогона Срба и цркве!

vasilije

БРАНКА ЗЕЧЕВИЋ: Света Ана-Анастасија!

kruna5

МОНАРХИЈА: Црква и Круна заједно!