Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЊУЈОРК: Парастос Михајлу Пупину, великану српске науке!

У знак сећања на 89. годишњицу упокојења чувеног српског научника Михајла Идворског Пупина, на гробљу „Wоодлаwн” у Њујорку одржан је парастос. Церемонију су предводили парохијски свештеници Српске православне цркве у Њујорку, уз присуство бројних чланова српске заједнице и особља Генералног Конзулата Републике Србије, на челу са Генералним конзулом др Владимиром Божовићем.

У свом обраћању, отац Живојин подсетио је присутне на Пупинов неизбрисив допринос научном свету, развоју телекомуникација, као и његовој родној земљи и српском народу у дијаспори. Пупин, који је свој интелектуални таленат користио на добробит свих, оставио је дубок траг не само у науци, већ и у срцима својих сународника.

Др Владимир Божовић истакао је Пупина као симбол једне епохе, нагласивши његово нераскидиво обележје које и данас инспирише. Пупинов живот, испуњен тешкоћама али и непоколебљивом љубављу према свом народу, послужио је као пример истрајности и оданости својим коренима и вредностима.

Његово дело, од академског доприноса на Универзитету Колумбија до добитника Пулицерове награде за аутобиографију „Од пашњака до научењака”, представља трајно наслеђе које надахњује. Пупинова филантропска делатност, подршка српској младежи и културним институцијама, само су део његовог великог доприноса српском народу и отаџбини.

Посебно је истакнута Пупинова улога у дипломатским напорима током Париске мировне конференције, што је имало кључан утицај на територијалне добитке за Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Генерални конзул Божовић изразио је дубоку захвалност Пупину, нагласивши да његова интелектуална величина и човекољубиво опредељење настављају да инспиришу српску заједницу у САД.

Парастос у Њујорку био је прилика да се подсетимо и одамо почаст Михајлу Идворском Пупину, човеку чија дела и живот представљају вечно наслеђе и инспирацију за будуће генерације.

извор: сербиан тимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ, АНДРИЈА МАНДИЋ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

МИЛОРАД ДОДИК: Милојкова влада, попут Милове, антисрпска!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

данијел дпс

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!

косово22

СРБИ И ПЛАНЕТА: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију и води ка разлазу у БИХ!

srpsko-srce-johanovo-dzeletovic1-608x375

РОМАН О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Да свијет зна каквог је монструма створио на Косову!

градишка

ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ЕГОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ: За злочине нико не одговара, у акцији “Бљесак” убијено 12-оро дјеце!

луси

БРАНИТЕЉИ И ХВАЛИТЕЉИ: Милови медијски деснорукаши или хајка као судбина!