Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЈЕДАНАЕСТ ГОДИНА САВЕЗА СРПСКИХ УДРУЖЕЊА ВАСОЈЕВИЋА: Само слога Србина спашава!

Поводом 11 година ос формирања Савеза српских удружења области Васојевића и Лимске долине у име Српске народне одбране Васојевића јавности се обратио историчар Горан Киковић, предсједник овог савеза који чине: Српско историјско- културно друштво Никола Васојевић Беране, Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица и Удружење добровољаца ратова до 1918.њихових потомака и поштовалаца Беране.

Драга браћо и сестре Срби као што вам је познато постојимо пуних 11 година када смо формирани на Преображење Господње 2013. године у Беранама. За нашу Српску народну одбрану Васојевића била је ово једна плодоносна и тешка борба али се исплатила, јер смо доста урадили у протеклом периоду. Иза нас су 11 година пуних разних искушења и успјеха. Прослављамо једанаест година нашег савеза.Радили смо много и организовали све традиционалне манифестације. Говорили смо о темама о којима су други ћутали. О којима и даље ћуте! Нама је квалитет испред квантитета , па смо у овој години из штампе на свјетлост дана издали четири броја часописа Глас Холмије и двије књиге. Уз много труда и напора кад се јасно види циљ уз тешку материјалну ситуацију али уз помоћ Божију и људску успјели смо да опстане Глас Холмије,који је глас Срба у Црној Гори., како рече прије неки дан предсједник Удружења новинара Црне Горе Тихомир Бурзановић, једини српски лист и часопис у Црној Гори. Способни смо да много више обавимо сами и уз помоћ наших пријатеља у наредном периоду,јер велики Његош је рекао:”Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може”… Постојимо од оснивања Удружења ратних добровољаца 1912-2918., њихових потомака и поштовалаца Беране 15.нобембра 1996.године,док као савез Српских Удружења смо заједно пуним једанаест година и подигли смо велики број споменика културе и спомен обиљежја,одржали на стотине манифестација и издали преко 50 наслова књига.Кад нас неко пита у чему је тајна наше истрајности и успјеха , рекли бих да је то наша слога,јер само слога Србина спасава. Слога биће пораз врагу!Наш часопис Глас Холмије уважава и објављује свачије мишљење,јер је оно битно и узето је у обзир и испоштовано је од наше редакције. Настављамо да и наредне године радимо кроз разне културно историјске манифестације у интересу Срба у Црној Гори у којој нам је сједиште и за духовно и културно јединство свих Срба у Црној Гори,Србији и Републици Српској и у земљама у расејању, зато смо и основали Српски културни клуб, који је поред Берана,формиран у Београд, Крагујевцу и Краљеву, а припреме вршимо и у другим мјестима.Наставићемо са нашим активностима и наредних година и то у борби за Српску православну цркву, српски језик и ћирилично писмо и историјску истину, закључио је историчар Горан Киковић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!