Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СА САБОРА ВРАНЕШАНА У ТОМАШЕВУ: Неки мешетари хоће да нас прогласе геноцидним, у памет се браћо, не дајмо земљу за њихов споменик!

Након литургије коју је у Манастиру Светог пророка Илије Златеш у Томашеву служио са свештенством владика Методије, одржан је Сабор Вранешана.

Игуман манастира Златеш Николај Стаматовић казао је да је одржана архијерејска литургија поводом четврте недјеље часног поста, те да је на Сабору Вранешана поразговарано о важном питању које је актуелно у смислу изгласавања наводног геноцида у некадашњим Шаховићима.

Од незнања горе је полузнање. Неки људи у незнању баратају чињеницама и намећу људима другачије мишљење, кривећи оно исправно. Ми који смо овдје и живимо на својим огњиштима у Вранешу поручујемо да смо окупљени око светиња за мир, суживот, за разговор и договор и да нећемо дозволити да нам се намеће и на силу мијења историја – истакао је игуман Николај.

Епископ будимљанско-никшићки Методије казао је да су се Вранешани окупили око светиње у Вранешкој долини, те да је то добар знак “да се постави добар темељ и остави простор да оно што нам једино и насушно треба, да нам Бог да, да иштемо царство небеско”.

Да се Бог усели међу нас међусобном љубављу и праштањем. Када опраштамо једни другима и када љубав зацари међу нама, тада ће се и царство небеско зацарити у нашим односима. Наша веза да буде наша љубав, а да све потврђујемо љубављу према Богу, своме ближњем и тада смо на путу наших праотаца и отаца. Онда ниједна сила која се завитлала, као што је било и у историји, неће моћи да нас сатре – закључио је владика Методије.

Проглас са Сабора казао је књижевник и адвокат Миладин Јоксимовић. Он је истакао да се у животу често заборави оно што је било, а из чега се припрема нешто што се, како је рекао, нада да неће бити.

Кренули су ових дана Вранешком долином неки мешетари који су се сјетили неких прошлих времена, тврдећи да су били жртве, а заборављајући 500 година ропства. Хоће у Вранешкој долини да подигну споменик да би Вранешане прогласили геноцидним народом, а за вријеме турског ропства у Вранешу су срушена три манастира и 26 цркава. Али све смо добро упамтили за следећих пет вјекова, да никад не заборавимо. Вранешани, немојте да се полакомите, јер нуде велике паре да купе парче земље да подигну споменик. У памет се, Вранешани, по овом питању морамо бити јединствени – нагласио је Јоксимовић.

извор: дан

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ, АНДРИЈА МАНДИЋ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

МИЛОРАД ДОДИК: Милојкова влада, попут Милове, антисрпска!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

данијел дпс

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!

косово22

СРБИ И ПЛАНЕТА: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију и води ка разлазу у БИХ!

srpsko-srce-johanovo-dzeletovic1-608x375

РОМАН О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Да свијет зна каквог је монструма створио на Косову!

градишка

ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ЕГОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ: За злочине нико не одговара, у акцији “Бљесак” убијено 12-оро дјеце!

луси

БРАНИТЕЉИ И ХВАЛИТЕЉИ: Милови медијски деснорукаши или хајка као судбина!