Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САЧУВАНЕ ВРИЈЕДНОСТИ МОНАРХИЈЕ У БЕОГРАДУ: Краљевска породица Карађорђевић генератор развоја друштвеног живота, од архитектуре, меценарства уметности, потом у култури, у здравству…!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је данас био домаћин промоције књиге „Модерни Београд 1918 – 1941“ и отворио истоимену изложбу која, заједно са књигом, оживљава и приближава нам дух Београда тог доба. Аутори који су овом приликом представили свој рад у Белом Двору су г. Душан Бабац, председавајући Саветодавних тела Круне, гђа Бојана Поповић и гђа Тијана Антонијевић.

Ово капитално и репрезентативно књижевно дело, у издању „Датастатуса“, са пуно детаља се бави темом Београда између два светска рата и из различитих аспеката показује његов развој и трансформацију као истинске метрополе Балкана, али и Европе. Кроз детаљне анализе и богат материјал, доноси читаоцима слику како је развијан дух грађанског Београда, у време када је престоница Краљевине Југославије успешно градила свој модерни идентитет, трансформишући се из провинцијског града у културни и урбани центар Европе, постављајући Београд у фокус светске историјске и културне мапе.

У свом поздравном говору, Његово Краљевско Височанство захвалио се ауторима на овом драгоценом раду који осветљава историју главног града наше државе, али и његових предака као суштинског дела те прошлости, нагласивши значај изложби и монографија попут ове за културу сећања нашег народа.

Београд има веома бурну историју, много пута је био разаран и поново изграђиван, а увек се подизао из пепела попут феникса, пркосећи свима који су га уништавали, на понос својих становника. Љубав коју сви осећамо према Београду је снажна. Ова књига и изложба откривају нам значајан део прошлости нашег главног града и приказују како је, након разорних времена Првог светског рата, постао светска метропола. Захваљујем се ауторима што су од заборава отели ово дивно сведочење о нашем лепом Београду, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Ова монографија није само визуелно раскошно дело са преко осамсто ретких илустрација, већ и кључан културно-историјски документ који пружа свеобухватан увид у Београд као град који је пратио европске трендове у уметности, архитектури, култури и друштвеном животу. Кроз пажљиво одабране теме, књига покрива не само архитектонске и урбанистичке промене, већ и уметнички и друштвени живот, спорт, медије и туризам, те представља Београд као динамичну средину са богатим културним и друштвеним слојевима. Колоритан јавни и приватни живот престонице, кроз приче о баловима, журевима, кафанама, клубовима и варијетеима, као и са развојем транспорта, туризма и нових животних навика у Београду.

Представљена изложба обухвата уметничка дела и предмете из колекције Краљевског Двора и других приватних збирки, који призивају дух Београда тог времена и сећање на златне дане наше престонице, пре страшних страдања у Другом светском рату.

Г. Душан Бабац, један од аутора, у свом говору је рекао: Многи нас питају колико дуго је ова књига писана, а одговор је врло једноставан – годину дана, и цео живот… годину дана ефективно, а цео живот, што могу да кажем и у име колегиница са којима је било велико задовољство радити и своје сопствено, то је тема са којом ми живимо и коју дишемо сваког дана, са великом љубављу, И та љубав и посвећеност се у крајњој инстанци и види у овој књизи. Она представља више врата него књигу и то су врата тог заборављеног света, а кад отворите та врата онда улазите у тај, не тако давни, а тако заборављени Београд. Ми често имамо склоност да меримо време од себе самих, а ова књига нам показује да су се неке врло сличне ствари дешавале и пре стотину година, и да постоје неки континуитети којих нисмо били свесни. Ова књига помаже да осветлимо те континуитете нашег Београда, који поред свих тих разарања и ратних и поратних, и даље опстају на сваком кораку, кроз грађевине, кроз дух људи, кроз нека сећања, старе фотографије, и ово је јединствена прилика да све то објединимо на једном месту.

Господин Бабац се осврнуо и на нашу династију: “Краљевска породица Карађорђевић је била генератор развоја у сваком аспекту друштвеног живота, од архитектуре, меценарства уметности, потом у култури, у здравству… Они су постављали трендове у моди, друштвеном животу, били су покретачи добротворних балова… наравно ту је и Београдски Гран при, за сада један једини, али изузетно важан догађај у историји Београда. У сваком погледу су Карађорђевићи заступљени и ту се несумњиво види да су нераскидиви део друштва.“

Уз г. Бабца, на промоцији су говориле и г-ђа Тијана Антонијевић, коауторка, и г-ђа Данијела Ђурковић, Извршни директор Датастатуса. Свечаностиу су присуствовали и Њ.К.В. Принц Александар, најмлађи Престолонаследников син, Његово Преосвештенство Епископ моравички Г. Тихон, викар Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, г. Лав Григорије Пајкићдржавни секретар у Министарству културе, и други представници државних органа, aмбасадори и представници дипломатског кора, чланови Саветодавних тела Круне, представници културних институција, као и многобројни угледни гости из света бизниса, уметности, културе и јавног живота Србије.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МРАЧНИ ЈУБИЛЕЈИ: Осам деценија од комунистичке окупације Србије!

ДРИТАН МЕСИЈА: Од 30. августа остао сам само – ЈА!

НОВИ ПОЧЕТАК ИЗ КАЗАЊА: БРИКС за Јужне Словене, нову Европу и свијет!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vuk-orovic

ВУК ОРОВИЋ, СРПСКА ДЕМОКРАТСКА ИНИЦИЈАТИВА: Неопходно да српски политички актери у Црној Гори учврсте свој утицај на власт!

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!

grafika

ДПС РЕВОЛУЦИЈА: Попис декласирао бивши режим, најављују излазак на улице! Кривуље раста и пада се приближиле, пријети смак ЦГ!