Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПОД КРОВОМ ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ У ПОДГОРИЦИ: Скуп против цркве, хоће од Црногораца да направи Србе!

У организацији Удружења правника Црне Горе синоћ је у препуној сали КИЦ-а одржана 27. сесија ИУС Форума на тему: “Држава, право религија – криза секуларизма”.

Отварајући сесију предсједник УПЦГ проф. др Бранислав Радуловић подсјетио је да се секуларизам појавио у западној цивилизацији као дио “просветитељског покрета и модернизације друства ослобођеног од владавине религије и сујевјерја. Одбацујући идеју о државној религији секуларизам није исто што и атеизам и добио је своје прво правно утемељење у уставима САД-а и Француске.”

Политиколог и професор на Факултету политичких наука из Београда др Драган Веселинов подсјетио је на историју секуларизма у Европи и упозорио да су и Србија и Црна Гора “у ери антисекуларизма гдје симбиоза религије и политике доводи до труљења цивилне власти”. Додатно, указао је да на сцени није “битка за хришћане” већ да је интерес цркве “национално превођење Црногораца у Србе”. Она се противи цивилним демократским снагама и не промовише идеологију хришћанства, већ свог интереса, често материјално мотивисаног.

На Форуму је презентиран “Индеx секуларизма” на којем је приказано да је Црна Гора од свих европских држава у периоду од 2004. до 2023. године имала највећи пад у погледу секуларног устројства и дошла је у ред држава попут Туниса, Либана и Турске.

Научни сарадник на Универзитету УДГ историчар Милош Вукановић навео је да су током изградње нововјековне црногорске нације интегрисани секуларни принципи вјерске толеранције, световног избора црквених лица и државног власништва над црквеном имовином.

Десекуларизација поред агресивне кампање потискивања свих аутономних елемената црногорског идентитета и културе, систематски је уништила већи дио тог насљеђа. Додатно, десекуларизација има за циљ да оспори било који ауторитет мимо црквеног, да спријечи развој критичне мисли у друштву и што дуже да пролонгира промјене.

извор: цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЈАХЕЛ ВИЛАН, ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР: У Сребреници није био геноцид!

АНДРИЈА МАНДИЋ ТОКОМ РАЗГОВОРА СА НАТАШОМ ПИРЦ МУСАР: Реконструкција Владе у јуну, ускоро и посјета Словенији!

ОДВРАТНО: ДПС подржава све антисрпске иницијативе, диже и четири руке за наводни геноцид у Сребреници!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

градскатв

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

milo-3

ПОНИЖАВАЊЕ, МИЛО МИСЛИ ДА СМО ИМБЕЦИЛИ: Правду прогласио осветом,Црногорце упоредио са Албанцима!

cetinje

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

побједАДПС

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

лубо

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!