Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

Удружење Куча и пријатеља Куча организовало је данас на Орљеву у Кучима скуп како би обавијестили јавност и потписнике петиције о досадашњим резултатима захтјева за уклањањење спомен обиљежја Војводи Мирку Петровићу са централног трга у Подгорици, и наредним активностима које слиједе. Подсјећања ради, похаре Куча 1855. и 1856. биле су војни походи против племена Куча, које је водио војвода Мирко Петровић по наређењу свог брата, књаза Данила. Војвода Мирко наређује да његова војска употријеби силу чији је биланс око 200 убијених, попаљено 13 села, опљачкано 800 кућа, заплијењено оружје, ситна и крупна стока. У племенима Куча послије похаре, остала је пјесма “нико боље од брата не коље”. Ова два похода на Куче представљају најмрачнију страницу у историји кратковјеке владавине књаза Данила (1852 – 1860).
Парастос невино страдалим жртвама на споменику на Орљеву који је подигао Српски националнли савјет Црне Горе служио свештеник Велимир Бугарин који је казао да је рана дубока и болна зато што је направљена од братске руке.
Присутне госте и пријатеље Куча у име Организационог одбора поздравио је Милорад Рашовић истакавши да постоје бројни разлози због којих су Кучи морали да се озбиљније посвете овом, како каже, горућем проблему.
-Не можемо заборавити ту 1855.,а посебно 1856. годину. То су биле злогласне похаре Војводе Мирка Петровића. Овдје је фокус на ову другу, у којој је овај „јунак“ са своијм бојовницима окрвавио сабље убијајући старце, мајке, бебе…Његова помама затамнила је све што је урадио у боју на Граовцу,– казао је Рашовић.
Члан Организационог одбора за измјештање споменика Војводи Мирку Петровићу са централног градског трга у Подгорици, Милисав Поповић је казао да је већ седма година како се у центру главног града дигао споменик Кучког крвника Мирка Петровића, и да од тада у Кучима нема мира.
Вјеровали смо да ће нова Влада имати више разумијевања, да ће поштовати оно што закон пише да је недопустиво злочинцима подизати споменике, међутим, то и даље траје. Покренута је петиција, ви сте и свједоци и потписници, и добро је што је то тако, јер ако тај споменик смета само Кучима, онда нека га ђаво носи, нека стоји. Али, рећи ћу метафорично, у ову петицију су потписи Стевана Цуце, сестрића Мирка Петровића, ту су и потписи оно двоје мале дјеце од двије и четири године које су ујаци отровали, многе невоље, патње и убијених Бјелопавлића, Пипера и из других племена. Што се тиче ове наше иницијативе, нећемо стати, идемо даље– поручио је Поповић.
Подизање споменика Мирку Петровићу у центру Подгорице је провокација, не само према Кучима, него и нашим комшијама и иноплеменицима који су такође страдали од тадашње власти Књаза Данила и Војводе Мирка, казао је, испред Организационог одбора за измјештање споменика Војводи Мирку Петровићу са централног градског трга у Подгорици др Момчило Вуксановић.
Све нас то обавезује да после толико година кренемо да тражимо правду да измјестимо то спомен-обиљежје са нашег простора, јеР су нам то У аманет оставили наши преци. Чини ми се да смо то као народ опростили, али ове стравичне злочине не смијемо заборавити, злочине које је учинила црногорска војска на овом простору. Ја желим да вас обавијестим шта је то Одбор урадио у претходном периоду, радили смо колико смо могли, не можемо бити незадовољни, али нијесмо ни задовољни. Одбор је остао готово сам да се брине о свему, али они потписи које су дали Кучи и пријатељи Куча, нису то само њихови потписи, него и њихових предака и са својим потписима су се обавезали да ће истрајати у овој праведној активности да се измјести споменик зликовцу који је направио толико зла не само нама Кучима. Изгледа да би највећи број људи у Градској управи Подгорице желио да се манемо овог посла и да више не радимо на томе, јер, као, да не постоји никаква могућност, осим да се насилно сруши тај споменик, или девастира на одрђени начин. Ми се завјетујемо да нећемо одустати док не нађемо рјешење за измјештање спомен-обиљежја. То је наша обавеза, биће много препрека, али сигуран сам у успјех уколико будемо јединствени. Једноставно, ту нема мјеста за таквог злочинца као што је био Мирко Петровић, поручио је Вуксановић.
У музичком дијелу програма наступио је народни гуслар Жељко Вукчевић.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!