Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОМУНИСТИ НЕ ПРАШТАЈУ: Ликвидација породице Новака Ковијанића из Ђиђевине 12. новембра 1946. године!

Новак Ковијанић важио је за угледног морачког домаћина. Са породицом је живио у селу Ђуђевина. Из два брака имао јешесторо дјеце. Најстарији Тома био је из првог брака. Њему је дао имање које је отац му, Јоко, добио на пушку, а он је живио на старевини. Из другог брака са женом Станом Новак је имао Војина, Богољуба, Јелу, Рајка и Јелисавку.
Као и већина Морачана, Новак је са синовима учествовао у јулском устанку против окупатора ступивши у устаничку војску. Богољуб је још 1940. примљен у СКОЈ.  У јесен 1941. комунисти су приступили ликвидацији угледнијих људи и домаћина у срезу колашинском. Међу првима је, поред своје куће у Вочју, убијен Новаков извањи стриц, угледни домаћин Василије Миладинов Ковијанић, ветеран ранијих ратова и носилац сребрне Обилића медаље, наводно као „италијански и југословенски шпијун“. Ово убиство било је сигнал за Ковијаниће, а и друге Морачане да иступе из комунистичке војске – партизана. Војин и Богољуб приступили су четницима након пада Колашина, фебруара-марта 1942. године.
Рат се завршио, а они су остали у шуми, у скривању, не зато што су починили неки  злочин, веђ зато што је ОЗНА немилосрдно ликвидирала све припаднике заосталих четничких јединица.  Видјевши да не могу дуго остати у скривању, Војин је ступио у контакт са Мијајилом Радовићем, предсједником МНО Манастир Морача како би се предали властима. Циљ му је био да спаси брата Богољуба који иза себе и није имао неку ратну биографију, а није се ни замјерио партизанима. Састанак је договорен у Новаковој породичној кући у Ђуђевини за 19. новембар 1946. године увече. Око 10 сати укућани су примијетили да се неко шуња око куће. Мијајило и Војин отворили су врата.  Из мрака су одјекнули пуцњи из аутоматске пушке од којих су рањени Мијајило и Новаковак ћерка Јелисавка, а Војин је успио да умакне из куће. Познати шеф колашинске ОЗНЕ, Панто Перовић га је сустигао и убио недалеко од куће, а затим се вратио у кућу Ковијанића. Без много размишљања, својим аутоматом убио је Новака, жену му Стоју, рањену Јелисавку и малољетног сина Рајка. Рајка је убио да не би имао ко да се свеће, за сваки случај, да непретекне ко од Новакова потомства.
У кући Ковијанића више није било живе душе. Кажу да животиња навикне на свога газду и пати за њим. Тако је и шаров, везан испред куће, завијао за својим несрећним домаћинима. Егзекутор се није двоумио. Пуцњем у главу спасио је шарова патње.
Опис фотографије није доступан.
Мијајило Радовић је тешко рањен понешен ка Колашину. Издахнуо је на Црквинама. Власт није дозволила да се посмртни остаци породице Ковијанић сахране у гробљу. Сахрањени су у клачинару иза куће у којој су и убијени. Имовина Новака Ковијанића конфискована је у корист државе.
Богољуб Новаков те кобне ноћи налазио се у скривању али не за дуго. Након неколико недјеља убијен је изнад села Јасенове, ка Церовици. Ковијанић Јоков Новак, рођен 1877. у Ђуђевини, општина Доњоморачка, земљорадник. Убијен је након рата са супругом Станом, кћерком Јелисавком и синовима Рајком и Војином у кући од комуниста 1946. године. Новакова Стоја, рођена Бојић, рођена је 1893. у Горњој Морачи, општина горњо морачка, домаћица. Убијена је са својом породицом у кући од комуниста 1946. године. Новаков Војин, рођен 1915. у селу Ђуђевина, општина Доњоморачка.  Убијен је од комуниста са својом породицом у Ђуђевини 1946. године.  Срески народни суд у Колашину пресудом бр. 37/45 од 16.11.1945. године одузео је Војину непокретну имовину од 4,5 рала воћњака, њиве и ливада на којој је било засађено 285 комада родних стабала воћа. 
Ковијанић Новакова Јелисавка,рођена 1926. у Ђуђевини, општина Доњоморачка, домаћица. Убијена је са родитељима и браћом од комуниста у кући 1946. године.
Ковијанић Новаков Рајко,  рођен 1929. у Ђуђевини, општина доњо морачка,земљорадник. Убијен је у кући од комуниста 1946. године.
Ковијанић Новаков Богољуб,  рођен  1922. у Ђуђевини, општина Доњоморачка, земљорадник. Није одступио 1944. остао је на терену. Мучки убијен од органа власти у Церовици, у Ровцима 1947. године.   
Посмртни остаци породице Ковијанић су ексхумирани 19. септембра 1997. године и сахрањени на локалном гробљу. Сахрану је обавио Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије са свештенством, фамилијом и пријатељима породице Ковијанић.
Сачинио,  Милош К. Војиновић
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МАНАСТИР МОРАЧА У СЛАВУ ВАСКРСА, АНДРИЈА МАНДИЋ: Чувајмо светиње и градимо слогу!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА: Суштина наше вјере је искрена љубав!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

1.мај

КОМУНИСТИ РАЗЈЕДИНИТЕ СЕ: Синдикати под Милом за 1. мај шетали и ћутали, сјутра организују Дан отпора!

титогроб

РАДОВАН КАЛАБИЋ: „Музеј страве и ужаса” као опомена!

мур24

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

vaskrs-1

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

павле

АРХИВА: Повратак војводе Павла Ђуришића!