Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ИЛИНДАН И СЛАВА ЦРНОГОРСКОГ ОРУЖЈА: Бој на Фундини, Турци поражени до ногу, Куче предводио Марко Миљанов!

Битка код Фундина вођена је 2. августа 1876. године између војске Османског царства под Махмуд-пашом са једне и црногорске војске под командом Илије Пламенца, Шкрње Кусовца и Марка Миљанова са друге стране. Део је Црногорско-турског рата, а завршена је победом Црногораца.

За време офанзиве главних црногорских снага у Херцеговини, јула 1876. године турске трупе из Албаније покушавају да разбију црногорске снаге у Кучима. Међутим, доживеле су велики пораз.

Због тога Порта почетком августа поставља Махмуд-пашу на чело Јужног фронта. У Подгорицу је са њим стигло и појачање од 3.000 зејбака и четири батаљона из Египта. Ујутро 2. августа, Махмуд је предузео наступање из Подгорице ка Медуну.

Црногорци су му се могли супротставити са 5.000 људи под командом Илије Пламенца, Шкрње Кусовца и Марка Миљанова. Турци су око 15 часова збили пред главни црногорски положај. Међутим, Црногорци користе стрми предео како би прешли у противнапад. Турске снаге су разбијене у борби прса у прса и гоњене до Подгорице. Турци су изгубили између 4.000 и 5.000 људи. Црногорци су изгубили 700 људи, а задобили су велики плен. Махмуд-паша је након овог пораза смењен. На његово место постављен је Дервиш-паша.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!