Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ: Шта је природније него да као Србин градим добре односе са Београдом и Бања Луком!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је једини званични представник Срба који се налази на високој државној позицији. Али, како каже у интервјуу за „Блиц“, не задуго јер се очекује скора реконструкција Владе у којој ће се налазити још представника Срба у Црној Гори. Открио је зашто држи тробојку у кабинету, да ли би опет примио Додика у посјету и да ли би волио да види Бошњаке у Влади са Србима.

На питање да ли су и колико бољи односи између Србије и Црне Горе данас него у августу 2020. године, Мандић одговара да су данас неупоредиво бољи, посебно у периоду напада бившег режима на Српску православну цркву у Црној Гори. Вјерује да ће ускоро доћи до прве званичне посјете на нивоу парламената двије земље, те да ће и на тај начин бити освједочено о квалитету односа.

-Приоритет је свакако бољи живот грађана Црне Горе и Србије, а до тога можемо доћи једино кроз јачање економије. Постоји низ пројеката који је од обостраног интереса за наше двије земље, прије свега изградња ауто-пута Београд–Бар, као и реконструкција жељезнице на истој релацији. Уз ове велике инфраструктурне пројекте, јачање сарадње у енергетском сектору и области туризма је нешто што је такође у врху приоритета, каже Мандић.

Говорећи о прашини која се дигла у вези са подизањем тробојке у његовом кабинету, Мандић каже да се уз државну заставу Црне Горе налази и историјска застава Књажевине, односно Краљевине Црне Горе, која је законом заштићена подједнако као и данашња државна застава.

-Прича око тробојке коју форсирају медији блиски бившем режиму је беспредметна и заправо је само показатељ њиховог несналажења у опозиционим клупама. У недостатку одговора на борбу са организованим криминалом у сопственим редовима, они покушавају да са бројних афера које се везују за њихову партију скрену пажњу са старом матрицом о угрожености и непоштовању државе. Тробојка, заједно са државном заставом представља да се нова Црна Гора мора градити на помирењу и сарадњи традиционалне и модерне државе, објашњава предсједник Скупштине Црне Горе.

На питање о посјети предсједника Републике Српске Милорада Додика Црној Гори на Мандићев позив, одговара да је то дио политике изградње најбоље сарадње са свим сусједима.

Да ли има нешто природније него да српски политичар из Црне Горе који покрива одговорну функцију гради најбоље могуће односе са Београдом и Бањалуком, да политичари из Бошњачке странке граде најбоље односе са Сарајевом и Анкаром, да албански политичари граде најбоље односе са Тираном, хрватски са Загребом, итд, пита се Мандић и додаје да је несналажење ДПС-а у опозицији је довело до тога да је једина политика коју сматрају за сходно отворена србофобија.

Каже да је најпоноснији на чињеницу да је именовањем Србина на чело Скупштине Црне Горе једном заувијек разбијена стигма да Срби не смију и не могу бити дио власти. Подједнако му је важно то што је отпочео процес помирења.

О потенцијалној реконструкција Владе и коначном уласку представника Срба у њу, каже да нема бојазан јер су „у изузетно кратком року направили веће и боље резултате него што су то учинили бројни сазиви Скупштине Црне Горе прије нас“, и додаје да прича да су Срби непожељни фактор је сада пала у воду.

Помирење не само да је могуће, већ је неопходно Црној Гори. Видимо ових дана да ратни вихори букте на источним границама Европе и на Блиском истоку. Поучени историјским искуством Балкана, императив је до помирења и договора унутар Црне Горе дођемо и да уложимо максималан напор заједно са свим земљама Западног Балкана да очувамо мир и стабилност у региону, оцјењује Мандић.

На питање да ли заиста није замјерио Бошњачкој странци што су били за његову смјену са мјеста предсједника, одговара да је трпио много веће и теже увреде, али, како каже, „истински жели да и на дјелима, а не само на ријечима, покаже да је помирење могуће“.

Када је у питању њихов улазак у Владу, каже да би то био ствар договора постојеће парламентарне већине, и да су из Нове српске демократије више пута поновили да немају ништа против.

Мандић је поновио да чекају званичне резултате пописа становништва у Црној Гори, и да уколико се том приликом обзнани да највећи број грађана Црне Горе говори српским језиком, покренуће процедуру и тражити подршку у Скупштини да се српски језик прогласи службеним језиком.

О порукама које добијају од Европске уније о процесу приступању, каже да су охрабрујуће и вјерује да ће Црна Гора постати нова чланица ЕУ.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КРВАВИ ВАСКРС СРПСКИХ ГРАДОВА ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА: Комунисти наводили бомбе!

СРПСКА СУДБИНА: Драгу Митровићу из Подравања код Сребренице два пута у два рата стављан нож под грло!

ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВИЈЕКА: Протјеривање Срба и насељавање муслимана!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

јоацв

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СА ЗЛАТИЦЕ ПОРУЧИО: Косово старо српско огњиште које не заборављамо!

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Овима што злу крв уносе, ваљало би рећи да се носе”!

слове9

АНДРИЈА МАНДИЋ ТОКОМ РАЗГОВОРА СА НАТАШОМ ПИРЦ МУСАР: Реконструкција Владе у јуну, ускоро и посјета Словенији!

гаврило

ПРИЈЕ 106 ГОДИНА: У логору Терезин умро Гаврило Принцип!

јеленаперовиц

ЈЕЛЕНА ПЕРОВИЋ, ЖЕНСКИ МИЛО: СДТ ми се свети!