Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЊЕМАЦ ПРИЗНАО: Ужаснут сам злочина Вермахта током Другог свјетског рата у Србији!

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Зарацин, који борави у Београду, изјавио је данас да је увек ужаснут када посети земље бивше Краљевине Југославије и види злочине које је Вермахт починио током Другог светског рата.

Увек када сам овде у Србији и другим државама бивше Краљевине Југославије ја самизнова ужаснут, када видим који злочини су почињени од стране Вермахта. Мислим да је наша одговорност да одамо почаст жртвама и да имамо културу сећања, рекао је Зарацин за Тањуг.

Додао је да напад 6. априла 1941. године није био само напад на Београд, већ напад који је, како је навео, имао јасан циљ да се нападне српско становништво, српски народ, али и српска култура.

То је требало да буде једна врста казне за то што су Срби и земље овде имали храброст да се отворено изјасне против Хитлера и због тога што су били тако храбри да буду антифашисти, истакао је Зарацин.

Он је навео да је Немачка спремна да се ангажује на пројекту преуређења меморијалног центра на месту где је некада била Народна библиотека.

– Међутим, Немачка нема утицај и, из поштовања према Србији, не жели да се меша у то како ће изгледати тај меморијални центар. То је одлука коју треба да донесу овдашње власти. Свакако, ми смо спремни да помогнемо када та одлука буде донета, рекао је Зарацин.

Истакао је да је важно сачувати места која чувају успомену на злодела почињена за време Другог светског рата.

Нажалост, што се тиче младих у Немачкој, они често нису свесни улоге коју је немачка војска, Вермахт, имала за време Другог светског рата на овим просторима. Нису толико позната злодела која је та војска починила, не довољно. Наш циљ је да и млади људи у Немачкој сазнају шта се овде догодило, на целом Западном Балкану, јер је то ствар поштовања и признања сопствене одговорности. То је у нашем интересу. Видим овде велику могућност да то постигнемо, рекао је немачки званичник.

извор: новости

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БУДВА И ИЗБОРИ: Срби против Срба!

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Спајић рекао да ће Црна Гора бити уздржана приликом гласања о Сребреници!

БИТКА НА СУТЈЕСЦИ: Уништење партизана и сналажење четника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

igor

ИГОР ДАМЈАНОВИЋ: Чудо – Сребреница геноцид, Зидани Мост ни злочин!

nebojša

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Захтјеви ДНП-а у складу са политиком ДФ-а, Милојко наставља Милову спољну политику!

budva

БУДВА – ИЗБОРИ: Све исто, а све различито – бивши ДФ у двије колоне има већину!

partizani

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

glasanje

ПУТЕВИ АНТИСРПСТВА: Промјеном правила усвојена Резолуција о Сребреници, Црна Гора гласала “за”!