Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИ И БАЛКАН: Није једноставно бити Србин у Хрватској!

Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорад Пуповац оцијенио је данас да је кампања уочи предстојећих парламентарних избора у Хрватској, 17. априла, добро кренула, а онда је, казао је, некако из позадине неке врсте политичког или друштвеног подземља кренула девастација и вандализација малобројних плаката његове странке.

Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube

Милорад Пуповац

– Не само да су уништени него су поруке изразито забрињавајуће, на једну позитивну кампању, на једну кампању у земљи гдје толико недостаје људи, којој толико недостаје становништва, гдје је број мањина, нарочито српске, сведен на историјски минимум… Кад се види потреба грађана за нормализацијом и неком врстом размјене културних, уметничких и разних добара, а догађа се ово, то је врло забрињавајуће – истакао је Пуповац.

Пуповац је гостујући на загребачкој Н1 телевизији рекао да је уништена најмање једна трећина од 30 плаката, колико је штампано са слоганом “Хрватска треба Србе”.

На питање какве би то могло имати посљедице, он каже да када би постојала политичка позадина и сигурна перспектива, могло би се рећи да се посљедице могу санирати.

– Али с обзиром да све више бринем о нашој политичкој перспективи и будућности да сачувамо барем минималне оквире понашања и демократских вриједности, бојим се да посљедице могу бити теже од овога – рекао је Пуповац.

Коментаришући јучерашње оглашавање Хрватске бискупске конференције, која се у свом обраћању осврнула на кршње Устава, али не и на насиље против мањина, Пуповац каже:

– Волио бих да је иступ против оних који крше Устав обухватио оне који се користе говором мржње и насиљем. До тога није дошло јер како није једноставно бити Србин у Хрватској, није ни једноставно бити са Србима у Хрватској. Бранити њихова права на миран живот и политичко дјеловање, макар у редукованој форми – истакао је Пуповац.

Предсједник Самосталне демократске српске странкем Милорад Пуповац изјавио је да је договор да ће се мањинске странке у Хрватској и након парламентарних избора држати заједно, без обзира да ли ће сви, како каже, остати на окупу.

– Нема никакве сумње да ћемо тражити рјешења која се неће руководити само интересима појединих националних мањина у Хрватској него и испуњавањем минималних демократских вриједности у политичком животу Хрватске – рекао је Пуповац, гостујући на загребачкој Н1 тв.

Да ли ће то довести до тога да можемо направити избор који ће значити подршку онима који добију већину или ћемо се опредијелити другачије, као у неким кризним раздобљима, то ћемо видјети, закључио је Пуповац.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: На данашњи дан 1815. године почео Други српски устанак!

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

ЈАСЕНОВАЧКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!