Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САВО ШТРБАЦ: Украјина за сваку осуду уколико је поистовјетила своју борбу са НДХ Анте Павелића!

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је да је важно сагледати намјеру због које је највећи ланац књижара у Украјини управо сада почео да продаје мемоаре поглавника Независне Државе Хрватске Анте Павелића, те да је за сваку осуду ако је то урађено из идеолошких побуда ради подршке усташком режиму.
Штрбац је навео да се на основу рецензија књиге које су уз информацију о мемоарима цитирали медији у Србији чини да мемоари нису урађени са неког историјског аспекта, него навијачки за ту идеју Павелићеве НДХ у Другом свјетском рату и да се ту некако рођачки односе према њима.

Ето, Хрвати су водили ту борбу за своју независност као што су водили и они /Украјинци/. Направљена је паралела између Павелића и /идеолога нацизма у Украјини Степана/ Бендере – указао је Штрбац за Срну.

Штрбац је навео да мемоари сами по себи нису спорни и да ће их као човјек који води Документациони центар свакако читати чим до њих дође.

– Читаћу их као човјек који очекује да му ти мемоари разјасне неки ратне ситуације из тог периода, али ако је то идеолошки објављено да се подржи тај усташки режим, та држава тада, НДХ, па ако то сада доприноси мобилизацији ове данашње украјинске државе, војске, народа да се одупру Русима, онда су то потпуно другачији аспекти – рекао је Штрбац.

Он је поновио да се мемоари историјских личности увијек могу посматрати са више аспеката, нагласивши да “Веритас” настоји да дође до мемоара српских непријатеља у 20. вијеку, посебно личности из Другог свјетског рата и рата деведесетих година.

Важно нам је да из тих мемоара извучемо нешто што је документаристички и што би могли користити. Када би неко дошао у нашу канцеларију и видио све монографије хрватских гардијских бригада које имамо могао бии протумачити – види ови навијају за Хрвате. Гледано са докумантаристичко-историјског аспекта мемоари су добри у том смислу да се из њих покуша извући нешто – рекао је Штрбац.

Једна од највећих украјинских књижара објавила је мемоаре Анте Павелића.

У мемоарима који су симболично названи “За дом спремни” Хрвати су описани као народ који се у 20. вијеку нашао у ситуацији да се бори сам против свих и у дугој и крвавој борби изборио своју независност.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СПРДЊА У РТЦГ-У: Борис Раонић три године незаконито директор!

“КОШУТА” ИЛИ РАДНИЧКА (НЕ)ПРАВДА: Мило их оставио без посла и плата, а траже од Милојка што им је ДПС одузео!

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!