Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КО СТОЈИ ИЗА ШТРАЈКА, ДАРКО ДРАГОВИЋ: Предсједник синдиката састаје се са политичарима, добија инструкције да се не договори са владом!

Све су прилике да је предсједника Синдиката просвјете Радомира Божовића много потресао захтјев за утврђивање (не)законитости штрајка који је упутила Заштитница имовинско-правних интереса Црне Гор, па је почео да користи врло жустру реторику, обојену лирско-епским набојем и њему карактеристичном дозом патетике, саопштио је данас посланик Покрета Европа сад Дарко Драговић.

Саопштење Драговића преносимо у цјелости.

Све су прилике да је Радомира Божовића, предсједника Синдиката просвјете Црне Горе, много потресао захтјев за утврђивање (не)законитости штрајка који је данас упутила Заштитница имовинско-правних интереса ЦГ, па је почео да користи врло жустру реторику, обојену лирско-епским набојем и њему карактеристичном дозом патетике. Дакле, господине Божовићу, нема никакве потребе за драмом – нису ни министарства, ни Влада Црне Горе, ни Синдикат ти који ће утврђивати не(законитост) штрајка, већ за то постоје надлежне институције, у овом случају Основни суд. Подсјећамо вас да се у свакој демократској земљи поштују закони једне државе, па и у онима које често од јуче помињете, као што су Бурунди и Буркина Фасо. Суд ће рећи своје, а Влада ће испоштовати одлуку суда.

Уколико се утврди да је одлука коју сте донијели законита, подразумијева се да ћемо је сви ми поштовати, уколико се утврди да није, надам се да ћете то аргументовано објаснити просвјетним радницима и да ћете им дати детаљније информације о томе зашто сте им тражили да потпишу да на сопствену одговорност улазе у штрајк.

Такође, господине Божовићу, појасните просвјетним радницима зашто од 2015. године, када је усвојен Закон о штрајку, нисте протествовали јер није донијета нова Уредба о минимуму процеса рада у просвјети. Није ваљда да вам је нека ситна трговина била важнија од достојанства просвјетних радника, па сте ћутали свих ових година на постојање Уредбе којом се, како ви кажете, просвјетни радници уводе у торове.

Зашто нисте, господине Божовићу, обавијестили просвјетне раднике да до доласка нове Владе нисте имали позитивно мишљење у вези са Гранским колективним уговором од стране Министарства финансија? А тако сте помпезно потписивали уговор истичући своје заслуге и историјско повећање плата просвјетарима. Да немате можда неке дугове према онима који су вас именовали у УО Агенције за мирно рјешавање спорова, па је било вријеме да се одужите? Зашто нисте упознали просвјетне раднике да седам чланова Гранског колективног уговора (70-77) нису у складу са Уставом, а да одређени чланови нису у складу са Законом о раду. Можда и да појасните шта се дешава са чувеном Задругом Солидарно и расподјелом станова?

Објасните и зашто сте у децембру 2022. године, када су предсједници синдиката појединих школа предлагали штрајк, тврдили да просветари немају право на исти, да не треба да буду незахвални и да уцјењују државу. То је иста држава, господине Божовићу, само се Влада промијенила. Да није то разлог зашто сте ви промијенили мишљење?

Господине Божовићу, нити један државни орган не пријети никоме него ви и ваши сарадници који зову људе, притискају, уцјењују, пописују наставно и ненаставно особље које је на боловању. Чини се да неки већ излазе у јавност, па вам можда ни то не иде у прилог.

Зашто не саопштите просвјетним радницима да се више пута у току дана консултујете са одређеним политичким структурама и да од њих добијате инструкције. И да ви заправо не желите да се договорите, јер вам то не дозвољавају.

Умјесто што правите штету без потребе, како просвјетним радницима, тако и ученицима, искористите понуду Владе која заиста нуди историјско повећање зарада просвјетарима и не покушавајте да све око себе увучете у политикантско блато у којем се ваљате већ дуже вријеме.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЕУ И НАТО РАМАЗАНИ: Бошњацима из Црне Горе матична држава Босна и Херцеговина!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПАРТИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА: Најстарији суграђани све лошије живе, власници трговинских ланаца све богатији, а власт ћути!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Милојко војвода од провизије!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!