Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СВЈЕДОЧАНСТВА, ПУТ МУЧЕНИКА – ПАВЛЕ ЂУРИШИЋ: Усташе га живог спалиле!

Пролећа 1945.године креће велика група црногорских и херцеговачких четника заједно с великим бројем избеглица пут Словеније, како би нашли уточиште, након што је било извесно да ће комунистички поредак завладати Југославијом.

У ноћи 4. на 5. април 1945. дошло је до изненадног усташког напада код села Долина. У нападу су коришћени и тенкови. Четници су пружали жилав отпор. Положај Ђуришићеве групе се додатно погоршао 6. априла када су им у леђа ударили партизани. Опкољени, пружали су отпор до 21. априла када је Ђуришић, услед великих губитака, био приморан да прихвати нови споразум са Секулом Дрљевићем како би спасио своје људе и стави се под његову команду. Споразум је, међутим, одмах изневерен.

Усташе су заробиле више стотина официра и војника међу којима су били и Павле Ђуришић, Петар Баћовић, Мирко Лалатовић, Захарије Остојић… Сви су одведени у логор Стара Градишка. Велика је вероватноћа да је у Лијевчу пољу мучки убијен и академик Драгиша Васић, други човек и идеолог Равногорског покрета. Њагова судбина није до краја расветљена, па се у литератури помиње и да су Васића заробили партизани, да је на тајном суђењу у Бањалуци осуђен на смрт и ликвидиран.

Гостопримство усташа и Дрљевића биће ускоро скупо наплаћено. Уместо покрета следи замандаљивање затворских капија, испред којих су постављена митраљеска гнезда. Павлу је предат списак са именима 33 официра, на чијем самом почетку је било његово. Захтев: безусловна предаја, преостали могу да се прикључе својим јединицама.

Ђуришић је био одвојен од војске, а онда су једног по једног, официре са списка, стрељали у згради команде.

– Око два часа после подне капија је отворена, ушао је прво тенк, за њиме одред усташа. Наредили су обезглављеној војсци да положи оружје, одвојили официре од бораца. Ту сам последњи пут видео Драгишу Васића, Захарија – чика Бранка Остојића, Петра Баћевића, Ивана Ружића, Машана Аџића, Бећира Томовића, Мана Вековића… Плакао сам, били смо беспомоћни, остало је у сећању Предрага Цемовића.

Цемовић ће се ускоро наћи у Павловој ћелији – биће то њихов последњи сусрет, који он овако описује:

– Остао сам сат, два, можда и више. Павле ми је непрестано причао, углавном о фамилијарним стварима. Рачунао је да нас млађе неће побити, саветујући ми да бежим према Словенији и да то пренесем осталима. Док смо разговарали вадио је ствари из џепова и трпао у моје. Ту су биле неке његове забелешке, слике, новац, сат… а онда је разговор прекинуо усташки официр.

Формиран је преки суд, чији је председник био Бошко Аграм, а чланови Душан Павловић и Вукосав Дрљевић. Пресуде су после кратког испитивања биле: натраг у затвор.

– Поред наше ћелије проведоше Павла, а одмах за њим повећу групу око сто педесет људи. После отворише и нашу ћелију и поведоше нас ка Сави. Кроз јутарњу маглу успео сам да назрем да нас воде ка некаквој лађи. Улазили смо преко неке рампе један по један… Међу “црногорским” борцима видео сам приличан број наших омладинаца, држали су пушке на готовс, а очи им пуне суза. Онда је пала команда да се вратимо у логор. Већ је био увелико 25. април, када смо изашли на друм Београд – Загреб – записао је Предраг Цемовић у Гласнику СИКД “Њагош” 7. јуна 1961. године.

По његовом сећању, Ђуришић, његови команданти и борци одведени су лађом у Јасеновац и о њиховој ликвидацији има више верзија. По једној, која се сматра најтачнијом, цела група је предата, по одобрењу Секуле Дрљевића, злогласном НДХ попу Филиповићу. По тој верзији, Ђуришића, Васића, Остојића и Баћевића усташе су зверски умориле. Павла су, по тој причи, живога запалили.

О погибији Павла Ђуришића понешто су забележили и други, они који нису били у његовим редовима и којима он није био надређен.

– У травњу (април) 1945. добио сам наређење од Џала да ликвидирам групу Црногораца – истиче у књизи “Концентрациони логор Јасеновац” Љубо Милош, једна од водећих личности усташког покрета. – Односно да организујем њихову ликвидацију, то јест да их доведем до мјеста ликвидације и предам Пичилију који је са својом групом вршио ликвидацију логора. Ја сам га замолио да ме тога ослободи јер сам међу Црногорцима познавао неке студенте, те је на мјесту мене тај посао извршио сатник Прпић… За ово вријеме док сам боравио у Јасеновцу, по налогу пуковника Џала ликвидирана је једна група црногорских четника – официра на челу са војводом Павлом Ђуришићем.

О начину на који је уморен Ђуришић говори један странац, Херман Нојбахер, специјални Хитлеров изасланик за Балкан. Он у свом раду “Специјални задатак за Балкан” (Београд, 2004) наводи да је Павле Ђуришић склопио уговор с усташким трупама Анте Павелића да би са својим јединицама могао да прође кроз Хрватску и Истру, где су се већ налазиле и друге четничке јединице, као и љотићевци. Усташе, за које су до последњег тренутка главни непријатељи остали православни Срби, нису испоштовале договор, поставили су му заседу и побили део његовог одреда. Сви четнички официри били су ухваћени и побијени. Павле Ђуришић био је, заједно с неколико својих другова, спаљен – наводи Нојбахер.

извор: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРУПА ГРАЂАНА ЦЕТИЊА ОРГАНИЗУЈЕ “ДОЧЕК” АНДРИЈИ МАНДИЋУ: “Четничку чавку” дочекаће како ваља, кажу “цивилизовано”!

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР “ПРАЗНИКА МИМОЗЕ”: Спаљивање лутке током карневала треба посматрати сатирички, нема мјеста за злонамјерна политичка тумачења!

КОМУНИСТИЧКА ЛИЈЕВА СКРЕТАЊА, ЗЛОЧИНИ ТИТА И ЂИЛАСА: Превентивне ликвидације у Црној Гори, од јаме до јаме – четници главни непријатељи!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

бојнама

Андрија Мандић: Изградити Меморијални центар “Бојна Њива”!

Sahrana

НА ДАНАШЊИ ДАН 1992. ГОДИНЕ: Муслимани убили српског свата на Башчаршији, почео рат у БИХ!

herceg novi 5 foto d vukajlovic

БОКА КОТОРСКА: Министар Ђорђе Милићевић захвалио се Србима што чувају национални идентитет, обећао помоћ Србије!

Stevan-Katic

СТЕВАН КАТИЋ: Људи не разумију карневалске феште, а ни шарм Медитерана!

српска

ВЕТЕРАНИ СРПСКЕ: Не треба нам дефиле Армије БИХ, предводи их човјек који је починио злочине над Србима!